Att angöra en brygga...



Knop eller knut, från holländskans knoop som betyder "knut", kallas en anordning använd för att sammanfoga tågvirke, rep, linor, trådar etc., för att fästa dem vid något, eller för att bilda ögla.

Ordet knop används främst av scouter eller i samband med båtar.




Ordet knop avsåg ursprungligen endast sådan som gjordes på repet eller dess kardeler så att en kula bildades. Alla andra knutar, till exempel för att fästa rep, sammanfoga rep eller bilda öglor, kallades stek, från holländskans steek. Skillnaden är sedan länge utsuddad och bortglömd.

Numera kan skillnaden istället sägas vara att knopar är knutar som man använder med medvetenhet om deras lämplighet för särskilda användningsområden medan knutar är knutar i största allmänhet.




Förtöjningar har olika namn efter var de är fastgjorda på fartyget och kajen. Spring går från fartygets för eller akter mot en midskepps fästpunkt på kajen. Ändor går vinkelrätt mot fartyget eller bort från fartyget. Vid behov anger man om det är förliga eller akterliga förtöjningar.



Om kardelarna vid repslagningen slås åt samma håll (skruvriktning) som garnen inom kardelen, får man en lina. Är skruvriktnikngen i repet motsatt till skruvriktningen av garnen inom kardelen, får man en tross. Man talar således om lin-slaget resp tross-slaget tågvirke.

Trossar förekommer mest i de grövsta dimensionerna. En lina tenderar alltid att "skruva upp sig" vid belastning, vilket däremot trossen inte gör, eftersom de olika skruvriktningarna hos de ingående parterna mer eller mindre balanserar ut varandra.




Schackel är en hästsko- eller U-formad bygel av metall där bygeländarna förbinds med en genomgående skruv. Schackel används till att skarva kedjor med varandra eller förankra dem till öglor och ringar. Schackel är också vanliga fästelement för tågvirke och mycket annat på båtar med funktionen att lätt kunna lossas men ändå sitta säkert fast. Konstruktionen är oförändrad sedan minst 100 år.



Knap är ett t-format beslag av trä, metall eller plast, för att belägga (fästa) tunna linor: t ex flagglinor eller skot och fall ombord på båtar. Linan fästs genom några varv i form av åttor runt skänklarna på T:et och låses med ett halvslag.



Spetsgattad sägs en en båt vara om både förstäv och akterstäv går upp till relingen eller mer, det vill säga att farkosten är byggd med stäv i båda ändarna.

Tvärgattad är en båt eller ett fartyg om bordläggningen övergår från en akterstäv till akterspegel ovan vattenlinjen.




Fjäder är en anordning som är avsedd att deformeras elastiskt. Fjädrar används främst till att anbringa kraft, uppta stötar eller lagra energi.



Splits är ett sätt att foga ihop två trossar där trossen vrids upp och kardelerna sticks in under varandra. Man kan också splitsa in en tross i sig själv, resultatet blir då ett öga (ögla).

Några olika typer av splitsar:
Långsplits används för att foga ihop två trossar där resultatet inte får bli tjockare än vad själva trossen är (detta är viktigt om den t ex skall löpa genom ett block).

Kortsplits blir tjockare än vad tågvirket är, men är kortare och enklare att lägga. Ögonsplits ger en "ögla", används ofta runt ett kaus.




Kaus är en metall- eller plastförstärkning som läggs in i splitsade ögon av tågvirke eller vajer.

I det här fallet är det Wikipedia som stått för fakta. Tack!(el och tåg)

Å andra sidan...
Angöring innebär att man med pejling eller annan navigationsmetod bestämmer fartygets position när det närmar sig ett kustavsnitt. Det kallas också att man ”får” eller ”tar landkänning”. Med denna betydelse sker alltså själva angöringen ute till havs - inte vid en brygga.




Så...

Kommentarer

  1. Det var tragisk at Monica Z måtte forlate oss på et så voldsomt vis. Fikk tak i et samlealbum i Eda sist jeg var på mathandling. Utmerket!

    SvaraRadera
  2. Anita: Ja, det var rysligt. Jag var på konferens i grannkvarteret när det hände. Hon lär ska ha sagt när hon ringde räddningstjänsten -Måste jag dö på det här viset? Fruktansvärt. Det gjorde ont i hjärtat att höra det.

    SvaraRadera
  3. Tack för intressant inlägg och fina bilder. Tänk att tågvirke kan vara så sensuellt! Pålstek och halvslag är dom enda jag kan trots att jag levt med båtar och hav sen jag var 4 år. Men jag är ingen seglare, det är väl därför.

    Berörande att lyssna till Monica Z också. Jag träffade henne ett eller annat år före olyckan. Hon satt i rullstol och var så tunn så tunn. Men hon var trevlig och hade gott humör - och ett slagkraftigt humoristiskt sätt att uttrycka sig. Minns henne med värme.

    SvaraRadera
  4. Gabrielle: Jag var nere och tittade till båten på morgonen och plötsligt fick jag syn på alla förtöjningarna på bryggan. Alla hade gjort olika. Det var fukt i luften och dagg på båtarna och allting liksom skimrade. Jag kan inte så många knopar själv heller. Råband, halvslag och skotstek, men det räcker rätt långt ändå. Det var rätt kul att få reda på att knop och stek kommer från holländskan. Det visste jag inte.

    Monica var ju värmländska, och det är något visst med dem. Humorn, glimten i ögat, skrönorna. Men hon bar också på en stor, stor melankoli.

    SvaraRadera
  5. Här är en till som kunnat några av "knutarna" men nuförtiden mest aktar sig så att det inte blir fnurra på tråden.
    Margaretha
    som bara minns vävknuten - som också är en knop - men vilken?

    SvaraRadera
  6. em: Fnurror ska man akta sig för! Både vid vävning och vid segling...

    Ja, ja har ibland funderat på om inte vävknuten är ett skotstek... Jag ska kyta till båda och lägga ut dem bredvid varandra utan att dra ihop dem, så får jag se...

    SvaraRadera
  7. Tror du har rätt. Är det den man lär ut med hjälp av sagan om prinsessan och draken? Jag kan nog en del knopar - men jag kommer aldrig ihåg namnet på dem!
    Margaretha

    SvaraRadera
  8. em: Prinsessan och draken??? Den har jag inte hört. Du måste berätta!!!

    SvaraRadera
  9. Oj, jag blev nästan sömnlös när jag försökte fundera ut hur man beskriver det utan bild. Antingen måste jag grunna längre eller bli så företagsam att jag klurar ut hur jag ska få skrivaren-skannern att fungera med den nya datorn (som inte längre är så ny).
    Återkommer.
    Margaretha
    den oföretagsamma
    wv säger raett - så det borde inte kunna bli fel...

    SvaraRadera
  10. Boktips: Den enda bok man behöver. Om knopar och knutar i alla fall... The Ashley Book of Knots.

    http://www.amazon.com/Ashley-Book-Knots-Clifford/dp/0385040253/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1252699632&sr=8-1

    SvaraRadera
  11. Ulf Käck: Den låter som någonting jag skulle kunna tycka väldigt mycket om... Tack för tipset... Har du den?

    SvaraRadera
  12. Inte än...

    Men har bläddrat i den. Och det är en bok som måste stå med i bouppteckningen när man dör, så man slipper skämmas.

    SvaraRadera
  13. Ulf Käck: Haha! När det gäller mig finns det faktiskt en risk (eller chans) för att det skulle kunna bli så... :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg