Skansen - Seglora kyrka i trä och gipsSå här ser den ut i verkligheten! Seglora kyrka. Den lilla kyrkan som vi visste stod på Skansen men som i vår barndom stod i gips och var julkyrka på vårt julbord.Klockan och fönsterrutorna på tornet är bara målade. Jag tycker det är rörande. Tornur ska man ha, men har man inte råd så målar man dit en. Och istället för kyrktupp en kyrkkråka. Allt går.

Och i kyrkporten stod två kyrktanter och tog emot. Det skulle spelas musik i kyrkan. Jag hade gärna stannat, men tiden ville inte räcka till för mig riktigt...Om jag inte minns fel så har den belysning också, vår barndoms Seglora i gips...Kommentarer

 1. Visst hade den belysning! Och kräppapper i fönstren. Brandfarligt värre, men det hände aldrig något. I stället ramlade den någon gång för många år sen i golvet och slog ihjäl sig.
  Gissa om jag blev glad när jag hittade en likadan på loppis för några år sen! Den bor numera hemma hos mej.

  SvaraRadera
 2. Ninna: Om du händelsevis skulle råka snubbla över en till, så vet du vart den skulle vilja flytta!!!

  SvaraRadera
 3. Till Skansen tog min farmor gärna mig och min bror när vi var små. Seglora kyrka besöktes därvid gärna. Två av mina kusiner konfirmerades i den kyrkan om jag inte missminner mig (själv var jag för liten då för att få följa med).

  Fint att det ditmålade tornuret har bevarats och fått fortsätta vara ditmålat. Vi var duktiga på att hålla skenet uppe i forna tiders fattig-Sverige. Pigmentet till Falu rödfärg var visserligen en biprodukt till kopparhanteringen, men med dess hjälp kunde trähusen imitera tegelbyggnader. En norrländsk träbaron lät blanda järnfilspån i oljefärgen som hans hus målades med för att efterlikna en putsad fasad och bergsmännen i Pershyttan byggde ståtliga hus på bredden för att göra ett imponerande intryck på besökare. Att det var sämre ställt med djupet var en annan femma.

  SvaraRadera
 4. Och en del hus var vitmålade för att se ståtliga ut - medan baksidan, som inte syntes, var rödmålad.

  SvaraRadera
 5. Staffan H: Jag tycker det är kul med klockan och fönstren. Som en sorts fattigmans Trompe-l'œil. Och det man inte hade råd med eller tillgång till det fick fantasien råda bot på.

  Ninna: Ja, eller helt omålade...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.