Skansen - Delsbogården inutiVälkommen in!

Huvudbyggnaden på Skansens Delsbogård heter Västerängsstugan och är byggd i slutet av 1700-talet. Från början bestod stugan av bara en våning, men den byggdes på med en våning på 1830-talet.

Västerängsstugan är en så kallad framkammarstuga, och det innbär att det är en parstuga med ett extra rum på ena gaveln.

En parstuga är ett hus där man går in i en liten hall mittpå och har ett rum till höger, ett till vänster och en liten kammare rakt fram. Herrstugan, det högra rummet, användes bara till fest och fint. Vardagslivet levdes i vardagsstugan där den stora spisen finns. I Västerängsstugan finns alltså ytterligare ett rum i vardagsstugans förlängning.Innanför den mäktiga dörren möts man av schablonmålningar i hallen. Hela stugan är rikt målad och här måste jag låna fakta från Skansens hemsida för att få det rätt: I bottenvåningen framkammaren dekorerad med målningar av dalmålaren Olhans Olof Jonsson och bröderna Erik och Anders Andersson från Ullvi målade i herrstugan.

Färgstarka ryamattor användes som täcken, inte som golvprydnader. Det kunde bli kallt i stugan frampå småtimmarna när elden brunnit ut. På golvets breda tiljor ligger trasmattor. Allt återanvändes och när en trasa inte dög längre, hamnade den i väven. Så kunde man minnas... Säg, kommer du ihåg mitt röda förklä? Ser du randen där i mattan? Där är det!Munblåsta glas i fönstren, trätallrikar, en vacker kanna, en lykta gjord med spik och stämjärn, nycklarna till visthusboden. Hundratals detaljer. Hundratals vinklar. Solens sneda strålar över det rustika bordet. Och en ensam sensommarfluga som dunsar mot fönsterrutan.Tänd den vackra bleckplåtslyktan och smyg ut i sensommarnatten.Kommentarer

  1. Lyktor liknande blecklyktan ovan användes även som "värmeelement" av kvinnorna under kyrkobesöken förr. Lyktan tändes och placerades under kjolarna och så blev tillvaron lite drägligare i den råkalla kyrkan där man ju var tvungen att sitta som ett tänt ljus och åhöra predikan.

    SvaraRadera
  2. Staffan H: Det har jag bestämt hört talas om... Det var bara att hoppas att lyktan inte välte och eldsvåda uppstod bland den många kjolarna...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.