Engelbrektskyrkans lyktorRunt omkring Engelbrektskyrkan och dess församlingshem finns lyktor. Den ena mer spektakulär än den andra. Och eftersom jag är vådligt förtjust i lyktor, kunde jag inte låta bli att fotografera några av dem.Wikipedias beskrivning av lyktor är rätt underbar...

"En lykta är en belysningsanordning, som kan vara fast eller flyttbar och som har lågan innesluten, vanligen av glas. Beroende på vilken sorts lykta det handlar om, kan en lykta drivas av exempelvis fotogen, lampolja, levande ljus eller elektricitet.

Efter elektricitetens intåg används benämningen lykta även på eldrivna belysningskällor som t.ex. gatlyktor och billyktor. I samhällen och längs större vägar finns i allmänhet elektriska lyktstolpar med gatlyktor. Manuellt tända gaslyktor användes i städer och samhällen fram till början av 1900-talet.

En bärbar lykta kallas ofta fotogenlykta. Denna har i stor utsträckning ersatts av ficklampan, men förekommer fortfarande framförallt inom friluftsliv och som stämningsgivare. En bärbar lykta där skenet kommer från ett stearinljus och lyser genom plana paneler av glas kallas ibland stallykta. En särskild typ av stallykta där panelerna tillverkats av urinblåsan från gris kallas svinblåslykta.
En ljuslykta är ett prydnadsföremål som mestadels används inomhus. Det kan vara en liten skål av färgat eller målat glas eller någon annan anordning för att ställa tända värmeljus i."
Ingen av lyktorna lyste ännu, trots att skymningen snabbt höll på att falla. Och ingen av lyktorna innehöll ännu - vad jag kunde se - lågenergilampor. I den här miljön vore det verkligen ett helgerån. Men man vet aldrig...Lustigt ändå att det finns så många olika. Det var bara murlyktorna på stolpe, som den ovan, som var likadana.

Kommentarer

 1. Och så här säger Hojen:
  1lyk`ta subst. ~n lyktor
  ORDLED: lykt-an


  1 enklare belysningsanordning som ger dämpat ljus vanl. med ljuskällan helt omsluten av en behållare (med ofta färgade väggar som bara delvis släpper igenom ljuset); ofta bärbar {elampa}: lyktglas; lykthållare; baklykta; gatlykta; gravlykta; handlykta; stallykta; i trädgården hängde kulörta lyktor; den röda ~n blinkade
  IDIOM: japansk ~ en (prydnads)växt med röda, uppsvällda foder som liknar japanska papperslyktor; leta/söka med ljus och ~ söka med alla tillgängliga medel
  HIST.: sedan yngre fornsvensk tid; fornsv. lykta; av lågty. lüchte med samma bet., till lüchten 'lysa'; jfr 2ljus


  2 bred bläs hos häst som minst når fram till ögonen och in över näsborrarna
  HIST.: sedan 1859; se 1lykta 1

  Nu kan vi bara hoppas att lågenergilampan blir bannlyst (en bannlykta?). Eftersom wv är torcheo så måste det betyda att Bloggare mot energilyktor lyckas (lyktas?)
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. em: En ständig källa till kunskap!!! :-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.