Om lågenergilampan går sönder...
Har vi målat in oss i ett hörn? Har vi i vår desperata jakt på energitjuvar snubblat över våra egna fötter?
Jag vet inte. Frågan är om någon vet i nuläget. Glödlamporna förbjuds nu en efter en, eftersom de drar för mycket energi. Och så långt är vi väl alla överens. Men är de lågenergilampor som finns idag verkligen det optimala alternativet? Problemet är att de innehåller kvicksilver. Det innebär att återvinningen måste fungera till 100%. Och vi här i Sverige är ju tämligen duktiga på återvinning, men hur är det i andra länder?
Vi premumererar på tidningen Ny Teknik hemma. Och jag fick lite av en chock när jag läste det senaste numret igår. Jag tar mig friheten att citera:
- 5 miljoner lågenergilampor såldes i fjol.
- 10-15 miljoner säljs årligen på några års sikt.
- 80 procent samlas in idag.
- 1 till 5 milligram kvicksilver finns i en lågenergilampa.
- 1 tsk kvicksilver räcker för att förgifta en medelstor sjö.
Hur göra om en lågenergilampa går sönder...
I en varm lampa förångas kvicksilvret och fyller slutligen hela lampan. Går en sådan lampa sönder tas kvicksilver i gasform lätt upp vid inandning och lagras sedan i kroppen.
Är lampan varm när den går sönder är rekommendationen att stänga alla dörrar, öppna fönstret och lämna rummet. Först efter 20–30 minuter är det riskfritt att gå in i rummet igen.
Då ska du samla in resterna från lampan med hjälp av en kartongbit och torka golvet och andra ytor med en fuktig trasa.
Resterna och även trasan ska sedan läggas i en glasburk med tättslutande lock och förses med en etikett som har texten ”kan innehålla kvicksilver” på. Burken ska lämnas som miljöfarligt avfall.
Om en kall lampa går sönder behöver man däremot inte lämna rummet. Hanteringen sköts annars på samma sätt som med den varma lampan.
Kvicksilvret sprids som små droppar som måste tas om hand. Annars finns det risk för att dropparna långsamt förångas, något som kan ge skador vid inandning.
Enligt de rekommendationer som finns är det viktigt att inte använda dammsugare för att få upp lampresterna. Risken finns att dammsugaren finfördelar kvicksilverdropparna och att de då sprids ut i luften.
Källa: Kemikalieinspektionen, ELC (Europeiska lampbranschorganisationen)
Låt oss hoppas, för vår planets skull, att det satsas kraftigt på lampor som inte är så här farliga, till exempel LED-lampor... Och fram till dess. Samla för guds skull in och återvinn!!!
Fy farao vad detta är läbbigt. Kvicksilver som ju också stannar kvar i kroppen!
SvaraRaderaNär vi var i Sverige nu i somras hamstrade vi med oss glödlampor, särskilt toppförsedda som vi vill ha till lampor öppna upptill. Sådana finns inte här. Och på IKEA i Toulon säljs bara lågenergilampor.
Jag tror definitivt att vi målat in oss i många hörn när det gäller miljötänket. Bara att se de formliga konvojer av lastbilar som nu far fram på Europas vägar gör en mörkrädd. Jag kan ingen statistik men det känns som om de fördubblats på ett par år bara. Kör omkring med mjölk, grisar, tomater, sånt som alla länder kan producera själva men uppenbarligen importerar. Vad kostar sånt i avgasutsläpp?
Lågenergilampor ger dessutom urtrist ljus, tyvärr lär man ju inte kunna bojkotta dem när alla glödlampor tas bort ur sortimentet. Usch!
Monet: Jag har gått omkring hela förmiddagen och varit urförbannad! Det känns som att spela handboll med bakbundna händer!!! Åt helsike med jorden bara...
SvaraRaderaJag fattar bara inte hur det har blivit så här. Hela tiden har det ju hörts röster om att lågenergilampan inte är miljövänlig.
SvaraRaderaOch det förfärliga ljuset! Men det tycks inte heller störa alla - jag var inne i en elektrisk affär för att titta på alternativen, och när jag sa' att ljuset är så fult, blev expediten förvånad. Det hade hon aldrig tänkt på fast hon bara hade lågenergilampor hemma!
Margaretha
som undrar var föreningen Bloggare mot kvicksilver finns
Jag hörde det här redan i våras när jag stötte ihop med några vänner som bunkrade glödlampor på Coop.
SvaraRaderaDe visste allt detta och berättade, själv stod jag och såg ut som en fågelholk och trodde knappt mina öron :o
Innan dess hade jag ingen aning om att lågenergilampor var så här läskiga.
Det är absurt.
Jag instämmer med Christina - det här är absurt. Det måste ju finnas några vettiga alternativ till lågenergilamporna. Själv har jag inte skaffat en enda här hemma (men det finns några på landet) - jag tycker helt enkelt inte om dem och nu har jag fått vatten på min kvarn.
SvaraRaderaDet finns ju en anledning till att vissa människor är sådana motståndare mot lågenergilamporna.. hmm...
SvaraRaderaSen finns det värmeaspekten också. Den har inget med miljöfarlighet att göra, men faktum är att om du ersätter alla vanliga glödlampor hemma med lågenergilampor så måste du istället höja elementen men 1-2 grader.
För en eluppvärmd villa så drar det MER energi med lågenergilampor än med vanliga.
Så speciellt ekonomiskt är det inte heller.
Gissar att det måste vara marknadskrafter som styr. Någon tjänar väldigt på det här.