Skansen - SkogaholmMitt inne i Stockholm ligger en karolinsk herrgård! Och vad som också är häpnadsväckande är att jag aldrig varit här förut! Här stod jag en ljum sensommareftermiddag på en grusad gårdsplan med en 1700-talsherrgård bakom ryggen och Sofia kyrka framför ögonen...Huvudbyggnaden är från Närke och flyglarna från Småland. Allt kan ordnas om tomten ligger på Skansenberget. Det går även att ordna trädgårdsmästare i karolinsk hatt och knäbyxor. Och det vill inte säga lite...
Och om anfall väntas från Vita bergen så kan man puffa tillbaka. Jag funderade en del över karolinerna (?) på huvudbyggnadens tak. Bodde här en krigsman?

Just den här dagen var det många gårdar på Skansen som inte var öppna, och det gjorde mig besviken. Ett av huvudmålen för dagens besök var just Skogaholm med dess 1700-talsmiljö, och så var här bommat...

I vilket fall som helst så fick jag ha gården nästa för mig själv, vilket gjorde att jag verkligen kunde känna in miljön. Fönstren på huvudbyggnaden har varit mindre och tittar man riktigt nära ser man att ytan liksom inte riktigt räckte till för det storståtliga. Genom de översta rutorna ser man träbjälkarna.Baksidan ser lite lustig ut. Proportionerna känns liksom fel. Undras om det är något som tillkom i slutet av 1700-talet, då huset blev gult och fönstren större...?

I vilket fall som helst så gillade jag miljön som helhet och har redan bestämt mig för att gå hit igen. När det är öppet.

Kommentarer

  1. Även om det var länge sedan, hade jag åtminstone turen att Skogaholm var öppet vid mitt besök. Å andra sidan hade jag ingen kamera med mig då, så det går väl på ett ut antar jag.

    Lite mysko utseende och proportioner på huvudbyggnaden tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Staffan H: Både öppet och kameran med, det hade väl varit att ta i antar jag...

    Jag skulle tro att huset hade finare proportioner innan de satte in de höga skrytfönstren...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

Min kära gamla Husqvarna Automatic

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Gyllene snittet

Svart

Nordanvinden och Solen

Mönsternyckel till Husqvarna Automatic 21A

Mor, lilla mor...