Skansen - Morfarsbordet och Delsbogården ovanpåNågon gång för många, många år sedan gick morfar hit upp på Västerängsstugans övervåning och fann ett bord. Bordets form tilltalade honom så mycket att han ritade av det och lät tillverka ett likadant. Detta bord, vars förlaga står på Skansen, har funnits i mitt barndomshem och nu står det hemma i syster Ninnas matsal. Skansenbordet. Västerängsbordet. Smaklig måltid!Här på övervåningen, dit besökare inte får gå, finns än mer praktfulla målningar. Jag kunde gått här länge och tittat på alla härligheter. I det högra rummet, ovanför herrstugan, är målningarna hämtade från en annan gård i socknen. Delsbomålaren Gustaf Reuter målade först väggarna 1748. Tjugofem år senare målade han även taket.


De målade rullgardinerna hålls nere för att skydda från solens skarpa ljus. Skenet här inne blir varmt, nästan gyllene. Om jag får, ska jag återvända hit och ta fler bilder. Tyda vilken historia som berättas här på väggar och tak. Jag såg Fru Justitia, tre vise män på stolta hästar, Jesus med Johannes döparen och tjyvtjokt med änglar.Och ovanför trappen, den smala branta trappen, sitter den här takrosen. Måla hemma, någon?Stort tack till dagens delsbovärdinna, som gav mig en trevlig pratstund och lov att gå upp och hälsa på morfars bord!

Kommentarer

 1. Tack för alla fina bilder från Delsbogården. Delsbo har en särskild plats i mitt hjärta. Min mammas farmor, Anna Härdelin, kom därifrån.

  Och så är jag mäkta impad av hur fint du kan sticka (inlägget 16 sept). Jag kan inte sticka alls. När jag gick i skolan fick min mamma oftast hjälpa mig att göra klart läxorna från "syslöjden".

  SvaraRadera
 2. Du är så skicklig på att ta dig in på alla möjliga om omöjliga ställen!

  SvaraRadera
 3. Gabrielle: Så roligt att jag kunnat förmedla lite Delbokänsla till dig i så fall! Härdelin? Släkt med spelmanssläkten?

  Maj Korner: Ja, ibland kommer jag in och ibland får jag snopet stå utanför och rycka i en stängd dörr. Men jag är nyfiken i en strut och ger mig inte i första taget... :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.