Skansen - Världens vackraste hus?Det är någonting med proportionerna på det här huset som tilltalar mig. Vilande i sin egen styrka. Lugnt men ändå med nyfikenhet i uppsynen. Om man nu kan tala om uppsyn när det gäller hus.Sedan är det färgerna. Jag har faktiskt aldrig sett något liknande. Jag blev helt lycklig när jag fick se det här huset på Skansen. Jakobsbergs malmgård som en gång låg vid Hornstull i Stockholm.Malmarna runt om Stockholm var de områden som låg lite utanför staden. Ordet kommer av sand eller grus ofta i form av en ås, och namnet lever fortfarande kvar i exempelvis Södermalm, Östermalm, Norrmalm.Rika borgare byggde sig herrgårdslika sommarhus på malmarna dit de kunde dra sig tillbaka från den många gånger osunda innerstaden. Här hade man också djur, odlingar och trädgårdar. Jakobsberg byggdes i slutet av 1600-talet och huset som finns här på Skansen var dess flygel.I vinkel mot Jakobsberg ligger Hazeliushuset som hört till Henriksdals malmgård vid Surbrunnsgatan. Sitt namn har det fått från Skansens grundare, Artur Hazelius som föddes i huset 1833.Jakobsbergs malmgård innehåller kontor och är inte öppen för allmänheten.

Kommentarer

 1. Jag vill ha en malmgård vid någon av Stockholms tullar - Roslagstull kanske. Minns du det gula fina huset som låg där för länge se'n? Jag har nog vetat vad det hette och vad det var för hus men det minns jag inte längre.
  Fast jag skulle bara bo i min malmgård när jag ville besöka Stockholm för att se utställningar eller gå på teatern...
  Margaretha
  som gärna blir lite orealistisk på fredagkvällar i september

  SvaraRadera
 2. Byggt under en period då sträng symmetri var högsta mode inom arkitektur, inredning och trädgårdsanläggningar. Detta fordrade även harmoniska och balanserade proportioner. Det var inte alltid arkitekterna lyckades med allt, men ofta blev resultatet väldigt vackert. Glädjande nog finns det några hus från den tiden bevarade till våra dagar, även om de kan ha byggts om och till med tiden. Vackert är huset på bilden och den varma, vackra färgtonen gör det definitivt inte sämre.

  SvaraRadera
 3. em: Nej jag minns inget hus vid Roslagstull... Norrtull finns det i alla fall två lustiga små flyglar kvar där det i den ena ligger en färghandel för linoljefärg. Och att vara smått orealistisk septemberfredagskvällar är fullt tillåtet! :)

  Staffan H: Vill ha!!!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.