Engelbrektskyrkan - Utsökta detaljerSom jag skrev i mitt första inlägg från det här besöket vid Engelbrektskyrkan, så finns det mängder av arbetade detaljer. Varenda sten, varje pelare och kolonn är bearbetad för hand, ofta i intrikata mönster.Jag kan bara fantisera om hur alla de blyinfattade fönstren ser ut från insidan, och jag längtar efter den dag då scillorna blommar (som bloggvännen Margaretha föreslår), så jag kan gå hit igen och komma in.

Vilket arbete som är nerlagt! Vilken hantverksskicklighet! Jag gick och strök med handen över den huggna graniten och tänkte på de stenarbetare som varligt men ändå med kraft satt sina spår här för evigt. Låter jag högtravande nu? Må det. Det är lätt hänt i närheten av en sådan här byggnad.
Till och med stuprör och vattenutkastare är individuellt utformade. Det är knappt att det finns två exakt likadana. Vart och ett uttänkt för just sin plats i tillvaron.
Hade vi tre bloggvänner som sågs för några veckor sedan, haft vårt gemensamma utflyktsmål hit, så hade alla fått något att blogga om. För här, Slottis, finns planteringar!

Kommentarer

 1. Ja Engelbrektskyrkan är väl unik. Interiören är särskilt fascinerande med det enorma valvet. Jag tycker den har en fornnordiskt hednisk kvalitet. Att uppleva Bachs Matteuspassion där är mäktigt. Jag har också haft förmånen att få sjunga där vid några tillfällen, bl a vid Jussi Björlings begravning 1960

  SvaraRadera
 2. farbror H: Märkligt med en kristen kyrka som ges en fornnordisk utformning...

  SvaraRadera
 3. Tackar så mycket för studien av Engelbrektskyrkan. Den är lite speciell, för där gifte sig mina föräldrar. Sedan bodde en äldre släkting på Karlavägen med utsikt åt just Engelbrektskyrkan, så den har jag tittat på många gånger. Dock har jag aldrig kommit mig för att fotografera den och nu fick jag massvis med bilder serverade på ett fat. Härligt!

  SvaraRadera
 4. Åh, stupröret säger jag andäktigt!!!
  Och vattenavloppet!!!!
  Sååå vackert!
  Du lägger verkligen märke till detaljer...

  SvaraRadera
 5. Staffan H: Det verkar vara en bröllopskyrka. Slottis mormor och morfar gifte sig också där. Tja, jag skulle inte må alltför dåligt i en våning i närheten av Engelbrekt med utsikt åt det hållet. Kvarteret alldeles åt norr heter dessutom Skatan, såg jag...

  Christina: Haha!!! Jag tog dom åt dej! Du har farit i taket av mina stuprör och avlopp förut!!! :-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.