Vadstena - stadenFrån Nyköping forsatte vi på småvägar ner mot Östergötland. Nynnade en sväng på "Samling vid pumpen, Tunabergare hitåt" och tog på en god väns rekommendation färjan över Bråviken vid Skenäs. Återigen åkte vi genom ett landskap som de stressade på genomfartslederna aldrig får se. Leende, öppna bygder med jordbruk och välskötta gårdar.

Norr om Linköping gav vi oss faktiskt ut på motorvägen. Vad som såg ut som ett ruskigt åskväder tornade upp sig vid horisonten, och vi ville hinna äta vår inhandlade mat innan himlen öppnade sig.

Vi kom till Bergs slussar och hade precis dukat upp på ett litet bord vid övre slussen, när regnet kom. Vi åt i bilen.Efter bilpicknicken reste vi i regn. Det regnade i Borensberg och det regnade i Motala. Lagom till vi kom fram till första dagens övernattningsplats Vadstena klosterhotell, lättade moltäcket, och vi kunde checka in i vårt rum i Slottsflygeln. Solen sjönk i Vättern och många människor - inklusive vi - passade på att ta en kvällspromenad.På morgonen spankulerade vi längs Vättern till frukostbuffén på hotellet. Alldeles vid stranden fanns denna nybyggda huslänga. Ovanligt vettig arkitektur för att vara ny i gammal miljö.Frukosten serverades i kungasalen i det gamla palats som en gång tillhört Bjälboätten. I kungasalen, som idag fungerar som matsal för Klosterhotellet, höll Magnus Eriksson gästabud med sin drottning Blanka. Senare skänkte kungen palatset till den heliga Birgitta och hennes kloster.

Den här charmiga byggnaden blev vald till Vadstenas populäraste byggnad 2001. Sådant gillar jag. Här har de klosterkyrka, palats och slott och så går vadstenaborna och väljer ett gammalt lokstall som sin finaste byggnad... Vadstena som förresten helst ska uttalas Vasstena. Om ordning ska vara reda.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Halliken Helges lilla Beda