Vadstena - slottetNär vi packat ihop oss och checkat ut från vårt klosterhotell, styrde vi färden mot Vadstena slott som ligger granne med slottsflygeln där vi sovit.

Slottet byggdes från början av Gustav Vasa som en bastant försvarsanläggning innanför breda vallar. Senare kom hans son Johan att bygga om slottet till ett elegant renässansanläggning, helt i klass med kontinentens slott och palats från tiden.

Om man tittar på fasaden så kan man ganska lätt se spåren efter olika ombyggnader; igensatta fönster, flyttade fönster och olika typer av sten.På 1800-talet fick man plötsligt för sig att riva vallarna och bygga hamnpir av dem. Hur tänkte de? Det är ju inte precis enda gången någon rivit ner ovärderliga byggnadsminnen för att bygga något annat. Kajer, ladugårdar eller förråd. Obetänksamhet, okunskap, fattigdom eller bara ren, skär dumhet?

Likaså revs de så kallade fyrkanterna på bilden ovan. Vallar och fyrkantstorn är nu uppbyggda igen, så vi kan få en föreställning om hur slottet tedde sig en gång i tiden. De ursprungliga vallarna var solida, medan de nya bland annat innehåller Landsarkivets lokaler.I vallgraven finns numer en gästhamn. Här ligger man gott och skyddat i de flesta väder. Det är en alldeles speciell känsla att gå in i den smala kanalen som leder in i vallgraven. Jag vet, jag har gjort det.

Det blev storm på natten då vi låg här. Vättern är en grym och vred sjö när det stormar, och vi var glada att vi låg så tryggt. Men på morgonen var båtens däck fullt av löv och nedblåsta grenar.
Resans andra dag...

Kommentarer

  1. När jag var där för ett antal år sedan hade de en utställning med modernt silversmide i slottet. Jag minns att en av silversmederna hade åstadkommit en herrhatt i så gott som naturlig storlek. Den hade jag gärna köpt om jag hade haft pengar över, men det hade jag inte då så någon annan fick bli lycklig ägare till den.

    SvaraRadera
  2. Staffan H: Staffan i hatt av silver!!! Det hade jag velat se! Eller kanske var den inte stor nog att ha på knoppen?

    Om du åker till Skäralid i Skåne (vanvettigt vacker trakt, förresten) så kan du få se på kopparhatten! ;-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Halliken Helges lilla Beda