Munkedals hamnI fredags åkte vi med C till Munkedals hamn. En plats som hon kände utan och innan, eftersom hennes mormor bodde här. C är en vacker, pigg dam på 82 år som är full av berättelser om nu och då. Det fanns inte ett hus där hon inte visste vad folket hade hetat.


-Här låg en träbrygga utanför stenkajen, och här brukade jag hoppa i, berättade C, medan mormor stod på andra sidan och skrek: -Där får du inte hoppa i, tös, det kan vara farligt! Kom hem!Munkedals hamn ligger nästan längst in i Saltkällan, precis där Örekilsälven rinner ut i havet i Gullmarsfjorden, Sveriges enda, äkta fjord.

"På 1800-talet transporterades varor från Munkedals bruk med häst och vagn till Saltkällans hamnplats, på andra sidan Örekilsälven, och därifrån fraktades de vidare med båt. 1894-95 anlade bruket en smalspårig järnväg mellan bruket och Munkedals hamn och en kajanläggning byggdes. Bolagets eget ångfartyg ”Munkedal”, som från 1896 upprätthöll förbindelse
till Göteborg, fraktade förutom papper även post och passagerare.

Järnvägen till Munkedals hamn hade sin blomstringstid på 1930-talet, då inte mindre än fyra ånglok och ett femtiotal vagnar stod för transporterna. Tillgängligheten för större, djupgående fartyg förbättrades på 1940-talet genom omfattande muddringsarbeten.

Efter andra världskriget vände utvecklingen för Munkedals hamn och järnväg i takt med att bilismen utvecklades. Järnvägstrafiken upphörde på 1970-talet men spåret finns kvar av beredskapsskäl och fungerar idag som museijärnväg.

Bostadsbebyggelsen i området är av blandad karaktär, men relativt enkel egnahemsbebyggelse från 1900-1940 överväger något."
(
Fakta från Munkedals kommun)Det lilla huset på Lenas holme mitt i Örekilsälven, som C:s föräldrar en gång planerade att köpa och anlägga odlingar på. Det blev inget av det.Det blåste rätt duktigt från väster, men vi hittade en läig och fin plats vid älven, där vi kunde dricka vårt medhavda fika och äta C:s goda, hembakta bullar.Tack snälla C, för att vi fick se det här med dig och höra alla dina intressanta berättelser om platsen! Hoppas vi ses snart igen!

Och nu när jag letar fakta om Munkedals hamn, hittar jag dokument som berättar om planer för att exploatera området. Förtätad bebyggelse, småbåtshamn och café... Ja, vad ska man säga? Kan bli fint. Kan bli förfärligt.

Kommentarer

 1. Hej
  Jag vill bara tipsa om ytterligare ett läcker You Tube klipp.

  Korpiklaani (Shaman) - Kanohta Lávlla

  Jörgen

  SvaraRadera
 2. Även om jag givetvis gillar de andra bilderna, gillar jag den första bilden alldeles extra mycket.

  SvaraRadera
 3. Jörgen: Ska kolla!

  Staffan H: Tack! Och bredvid stod en stor gammal fryscontainer och morrade. Och tomlådor för råräk...

  SvaraRadera
 4. Och jag har så mycket mer att berätta som jag glömde, sa C. när vi träffade henne nästa gång...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Halliken Helges lilla Beda