Där livets hav gett oss en StrandStrax söder om Vadstena ligger Omberg med sina gröna sluttningar. Mot sjösidan finns förkastningsbranter med så fantasieggande namn som Måkbergen, Västra väggar, Mullskråerna, Grytsbergen, Oxbåsebergen och Rödgavel. Dessa ser man troligtvis bäst från sjön. Jag har varit ute på Vättern i båt, men det har varit antingen längre norrut eller längre söderut.Vi stannade för lunch på det lilla vandrarhemmet Stocklycke alldeles nedanför Hjässan, som är Ombergs högsta punkt. När vi satt där i trädgården och åt, sprack det tjocka molntäcket upp i en reva alldeles ovanför, och det blev sommarvarmt och skönt bland köttbullarna och potatismoset.

På vägen söderöver kom vi igenom en bokskog vars pelarsalar nästan inte stod klosterkyrkan efter i andaktsfullhet. Att fånga det där speciella bokskogsljuset är rysligt svårt.
Södersluttningens utsikt mot Hästholmen, Visingsö och vidare ner mot Jönköping är betagande. Om vädret vore klarare än vad det var den här dagen, tror jag man borde se Taberg. Som det nu var såg vi bara ett rejält skyfall i höjd med Gränna.Från min barndom kommer jag svagt ihåg att det fanns en sagodrottning Omma, som bodde på Omberg. Men jag kommer inte ihåg vad som sades om henne. Någon annan som minns?Vid Ombergs södersluttning ut mot vattnet byggde författarinnan Ellen Key sitt Strand. Just Strand var ett av de mål som jag ville besöka när vi planerade vår resa, men när vi kom fram var det stängt.

Ellen Key bestämde att hennes älskade Strand efter hennes död skulle bli "ett sommarhem för arbetande kvinnor som ej har medel att bekosta vila och rekreation". Såvitt jag har förstått kan kvinnor nu för tiden söka stipendium för en tids vistelse på Strand. Under de perioder då Strand är upplåtet för dessa stipendiater, är det stängt för allmänheten.Vi smög fram i alla fall och kunde skymta huset bakom träden. Jag får återkomma vid ett senare tillfälle. Eller söka stipendium.I våras läste jag Ingela Bendts bok "Ett hem för själen" och blev så tagen av Ellen Keys levnadsöde och bilderna från Strand, att jag gick till biblioteket för att låna några av Keys böcker. Och beslöt mig för att åka till Strand så fort tillfälle gavs. Tillfället hamnade något snett. De stängde dagen innan och öppnar igen om en månad."Där livets hav gett oss en Strand"

Resans andra dag...

Kommentarer

  1. Misströsta inte över att Strand var stängt. Tills du får tillfälle att besöka det igen kan du glutta i magasinet "Gods & Gårdar" nr 6/2009 som har ett stort reportage därifrån. Givetvis är det gott om bilder också.

    SvaraRadera
  2. Staffan H: Aha! Tack för tipset. Den tidningen ska jag försöka få tag på!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Halliken Helges lilla Beda