Dag fyra...Vistelsen i Engelska villan i Ryfors blev minnesvärd och detta är en plats som jag kommer att återvända till, det lovar jag.

Morgonen var mulen och blåsig, och efter frukost återgick vi till vårt vagabonderande i det svenska landskapet.

Nästa utflyktsmål låg alldeles om hörnet; det lilla bruksområdet och den hemlighetsfulla disponentvillan. Corps de logiet. Ryfors är privatägt och huvudbyggnaden inhägnad och Privat O, så dit kom vi inte. Men vi kunde kika...
Den lilla smedjan däremot gick att besöka, även om den inte var öppen - där huserar vanligtvis konstsmeden Gustav. Bruksmiljöer tilltalar mig något alldeles ofantligt. Det är troligtvis ärftligt...Efter Ryfors - tjockt, fett inlägg kommer - fortsatte vi norrut mot Falköping och Åsle tå. En backstugugata som står i stort sett orörd och där människor bodde så sent som på 1940-talet. Besöket gav många tankeställare...Vi slingrade oss vidare genom det otroligt vackra Västgötska landskapet, och strax norr om Vadstena hittade vi en slottsruin, eller snarare minnet av en slottspark, en nedbrunnen storhet. Höjentorp. Vingslag.Mellan Lerdala och Timmersdala, i kanten av Billingen, ligger de vackra Silverfallen. Kaskad efter kaskad kastar sig utför sluttningarna i en lövskog som inte står Skånes bokskogar efter.Nu började det dra mot kväll och solen sjönk i nordväst. Och eftersom vi ännu inte var hemma vid västkusten, tyckte vi att Vänern kunde duga som solnedgångsvatten. Vi åkte mot Kinnekulle.Jag smög lite i trädgårdarna vid Hellekis. Rosenlunds rosarium i Jönköping small mycket högre än Hellekis rosengård! Men ljuset var vackert...Sista stoppet innan hemfärd blev Husaby källa och kyrka. Efter det blev det ren transportsträcka hem till norra Bohuslän. Mörkret hade fallit.Nu återstår redigering av över trehundra bilder och ett eget litet inlägg om vart och ett av de här fyra dagarnas utflyktsmål. Det ska bli mycket spännande och roligt.

Den här resan genom sommarsverige har varit fantastisk. Detta vill jag dela med mig av.

Sov gott!

Kommentarer

 1. Tack för bild- och textglimtarna från din resa genom ett somrigt Sverige. Alltid något nytt man får höra talas om och lära sig. Håller med om att bruksmiljöer är intressanta!

  SvaraRadera
 2. Vilka intressanta, spännande och idylliska platser ni hittat.

  SvaraRadera
 3. Ser fram emot fler bilder med inlägg!
  Er nästa tur får väl bli till min bruksort - vi har ju Lerinmuseet på bruksområdet..
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Staffan H: När vi planerade vår resrutt hade vi två alternativ. Dels den vi tog nu, och dels en mot norr, bruken i norra Uppland, upp i Gästrikland och över till Dalarna. Längtan efter lövskog tog överhanden.

  Slottsträdgårdsmästaren: Undviker man storvägarna och kör in på de där små, som knappt syns på kartan, så hittar man roliga platser, vackra vyer och intresanta resmål. Och man slipper ha stressade bråttommänniskor som snappar en i baken hela tiden...

  em: Nu kommer det inlägg från resan. Det har tagit lite tid att redigera och göra urval. Följ också syster Ninnas blogg, Ordagrannt. Vi har sett samma saker men kanske ur olika vinklar. Spännande med Lerinmuseet...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Halliken Helges lilla Beda