Habo kyrka eller vad som kan hända när systern blir sömnig vid ratten



När vi kom ut från köptemplet vid A6 i Jönköping, hade vädergudarna makat ihop dundermoln och regnet började falla. Så istället för att ta vägen genom staden och kanske titta på Dunkehallaravinen som vi tänkt, så tog vi oss snabbast möjliga väg ut.

Vi körde väg 40 mot Göteborg och svängde sedan av på 47:an mot Falköping. Regnet strilade.

-Jag börjar bli sömnig, sa systern och svängde tvärt av vägen, kan du köra en stund? -Visst, sa jag.

Habo kyrka stod det på skylten och Märklig träkyrka, rikt dekorerad stod det i kartboken. -Gott. Kör dit så byter vi där.



När vi kom fram mötte oss ytterligare en andlös, sakral upplevelse - fullständigt motsatt den vi haft i Vadstena klosterkyrka. Jag har aldrig sett något liknande. Och min goda kamera stod mig bi och skötte sig ypperligt i den mörka kyrkan. Tack Nikon. Blixt vill jag inte använda i kyrkor, och förresten blir allt så platt.

Kyrkan ligger vi sju vägars möte en liten bit utanför centralorten Habo.




Habo kyrka är en basilika helt byggd i trä och den fick sitt nuvarande utseende 1723. Kyrkan målades 1741-1743 av två målare från Jönköping, Johan Kinnerius och Johan Christian Peterson, och de tog Luthers katekes som förebild till sina målningar. Det finns inte en centimeter som är omålad.











Makalöst! Klicka och njut!

Den tredje dagen...

Kommentarer

  1. Åh, Habo kyrka är bland det finaste jag vet.
    Det var bara Södra Råda Gamla Kyrka som kunde slå den. Tyvärr är den senare nedbränd. En idiot satte eld på den 2001 och jag minns hur tårarna bara rann när jag hörde nyheterna den dagen.

    Habo är en helt underbar kyrka och du har tagit så fina bilder på den.
    Vilken tur att systern blev sömnig ;)
    Sidoläktarna längs med långsidorna är väldigt speciella tycker jag. Känns lite som en uråldrig teater...

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt vackert. Tänk vad som kan komma av trötta systrar! Njuter av att läsa din roadblog...det skulle kunna bli en bok!

    SvaraRadera
  3. Christina: Ja, Habo kyrka är verkligen alldeles makalös. Mor och jag var och tittade på Södra Råda året innan den brann ner. Vi blev också chockade. Någor så ovärderligt. Tuttade han inte på en förskola också - eller gjorde något annat idiotiskt vid en förskola?

    Slottsträdgårdsmästaren: Ska vi starta förlag? För reseskildringar och trädgårdslitteratur?

    SvaraRadera
  4. Jo, han gjorde mycket riktigt något vid en förskola, han mördade en liten flicka.

    Vilken tur att ni hann se Södra Råda innan den brann! Kyrkan var ju helt unik i sitt slag.
    Jag hade mitt sommartorp bara någon mil därifrån så jag besökte kyrkan en gång om året i 17 års tid. Sista gången hade jag med digitalkameran eftersom jag hade tänkt dokumentera interiören, men batterierna tog slut nästan direkt.
    Minns att jag tänkte: det gör inte så mycket, jag tar bilder nästa besök istället.
    Något mer besök blev det aldrig...

    SvaraRadera
  5. Christina: Åh du milde!!! Ja, jag ville minnas att det var något gräsligt!

    Mmm. Det stämmer till eftertanke. Kanske man inte alltid ska vänta till den där nästa gången... Extrabatterier och extra minne i fickan... Om men kommer ihåg.

    Hur låter det? Extra minne i fickan? Skulle jag behöva till mer än kameran...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg