MatbrödsHermanDet har skrivits rätt mycket om Herman i bloggkretsen på senaste tiden. Christina på Stribergs station och Margaretha på Livets trassliga bastmatta har båda haft Hermaninlägg. Och googlar jag på Herman - deg - kaka, så får jag cirka 6300 träffar. De flesta verkar dock handla om den söta varianten. Och tämligen gemensamt verkar också vara att man ska dela med sej av sin Herman. Ibland kallas han vänskapskakan.

Och kanske var det så - förr i tiden, att man delade sina surdegar med vänner och grannar.

Sötebröd eller matbröd - Herman är en surdeg i vilket fall som helst. Och i min frys ligger ett antal små plastpåsar med surdegar. Jag blev inspirerad av mina bloggvänners inlägg och rotade fram en i morse - jag tinade upp min Herman.

Fastän min surdeg är en matbrödsvariant, och att frysa den går alldles utmärkt. Den tinar beredvilligt och börjar strax bubbla igen.

Så här startade jag min surdeg:

Dag 1:
1 dl 40-gradigt vatten
1 dl grovt rågmjöl
Blanda vatten och mjöl i en rostfri bunke på 3-4 liter. Täck den med en handduk och låt den stå i rumstemperatur i tre dygn. Rör om varje dag.

Dag 4:
Tillsätt 1 l 40-gradigt vatten och 1 l grovt rågmjöl. Rör ihop till en lös deg och låt den stå i rumstemperatur ett dygn.

Dag 5
Surdegen är klar. Dela upp den i 10 delar och ös upp i plastpåsar. Frys in nio och baka av den tionde.

Ta fram den frusna degen i god tid innan du ska baka. Helst dagen innan. Den sista påsen använder du till en ny surdeg och börja från dag 4. Det går åt 1 1/2 dl surdeg till en l degvätska.Surdegslimpor (fyra st)
13 dl ljummet vatten
1 1/2 dl surdeg
1/4 dl raps- eller olivolja
25 g jäst
1 1/2 msk salt
1 msk sirap eller honung
1 msk stött kummin
cirka 1,3 l grovt rågmjöl
cirka 2 l vetemjöl

Häll vattnet i en degbunke och blanda ner alla ingredienser.Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Själv använder jag min trogna Assistent.Knåda degen på bakbordet. Dela i fyra delar. Pensla med vatten och och strö över lite grovt mjöl.Låt jäsa i formar eller som limpor i en timme. Sätt ugnen på 200 grader.Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Låt limporna svalna på galler under en handduk.

Gör mackor! Njut!


Kommentarer

 1. Jag tittar in på en macka nästa gång jag har vägarna förbi Stockholm, men den sta'n ligger ju så förbannat avsides.
  /Jörgen

  SvaraRadera
 2. Hmm... printar ut receptet på en gång. Tack!
  /I.

  SvaraRadera
 3. Jörgen: Du är välkommen!

  Lilla Eken: Kul! Brödet blir hållbart och smular inte så mycket. Om man vill kan man ju ändra lite i receptet allt efter tycke och smak. Själv brukar jag häva i en dl linfrö eller solrosfrö. Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Tack!
  Nu ska här bakas:)

  SvaraRadera
 5. Tack för receptet. Kan vara kul att testa som variation till de matbröd jag brukar baka när andan faller på.

  SvaraRadera
 6. Billan och Staffan H: Jag tror att en formlig bakarmani utbrutit i bloggosfären. Riktigt, riktigt roligt! God jäslycka båda två!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.