BorgmästarebruketDet gamla Borgmästarebruket ligger, eller låg ska man väl säga, vid Örekilsälven strax norr om Munkedal vid älvens utlopp från den djupa Kärnsjön i norra Bohuslän.

Här har brukats vattenkraft sedan 1600-talet. Här fanns damm med såg, kvarn och smedja. Idag finns bara runinerna kvar och över vattnets sorlande ligger en ton av vemod.

De här bilderna togs vid 1900-talets början.

När vi går här i försommarvärmen, kan jag höra ekon av smedens hammare, kvarnstenarnas muller och sågklingans raspande i färskt trä. Jag kan förnimma liv och rörelse. Foror med timmer och mjölsäckar, hästar som sliter och krumbuktar, drängar som svär och förmän som förmanar.Fåglarna klirrar förstött, vattnet brusar i den tämjda älven och humlor surrar sömnigt. De enda människor som nu för tiden passerar platsen är vandrare på Bohusleden - och så en och annan nyfiken besökare. Och så vi.Dammen och träbron är längesedan borta. Vattenrännan har rasat. Byggnader har brunnit och byggts upp igen och nu är allting borta. Utom grunderna i stadig bohusgranit, som vittnar om strävsamma människors slit för föda och uppehälle.
Vad övrigt är - är tystnad. Och viskande skuggor.Men ekarna ovan backen minns...

Kommentarer

 1. Hej,
  Det var en väldigt intressant historia och fina bilder.
  Får kanske ta mig dit och titta.
  Hälsn. Eivor

  SvaraRadera
 2. Om man kunde få ekarna att tala. Tänk så mycket vi lärde oss då.

  SvaraRadera
 3. Tack för en intressant historisk berättelse och för intressanta bilder.

  Jag tycker om sådana miljöer och har man tid att gå runt tillräckligt länge får man helt andra perspektiv på platsen.

  SvaraRadera
 4. Västanvinden: Hej och välkommen till min blogg! Det finns mycket intressant att titta på i trakterna kring Munkedal. Gammal historia och spännande natur, så det tycker jag absolut att du ska göra!!!

  Maj Korner: Man får lägga händerna på deras stammar och försöka lyssna. Simon i Simon och ekarna av Marianne Fredriksson kunde det.

  Staffan H: Hemma igen! Ja, bloggutflykter får inte göras under stress. I alla fall inte sådana här...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.