torsdag 18 juni 2009

Påfyllning i marmeladförrådet



Jaha...

Så var ösregnet tillbaka igen. Och vad gör man? Går och lägger sej och drar något gammalt över huvudet eller...

Jag kände att jag behövde både få och ge en liten färgkick, så därför tog jag mej före att koka lite ny marmelad, eftersom den gamla har "tatt slut".

Jag gör en specialvariant med hälften apelsin och hälften morot. Färgen blir så där alldeles uppiggande apelsinmorotsorange även när den är färdigkokt och smaken är mild och god och lite syrlig på samma gång.

Vill ni ha receptet?



Jag provade att göra en lättsockrad variant den här gången. Jag har inte gjort den förut, och vet inte hur den kommer att stelna, vi får se. Locken står i alla fall och knäpper ihop ute i köket nu.

Till den lättsockrade marmeladen tar jag:

1 kg ekologiska morötter
1 kg dito apelsiner
(Eftersom jag tar med en del skal i marmeladen, så känns det mycket bättre att veta att ingen varit där och sprutat på dem.)
1 kg syltsocker med pektin
2 dl vatten

Tvätta frukten och grönsakerna. Skala rötterna och riv dem ganska grovt. Skiva apelsinerna tunt och ta med så mycket skal du tycker är gott.




Häll upp morötter, apelsiner och socker i en stor gryta och rör om ordentligt. Häll på vattnet.

Värm upp under omrörning och låt koka ganska kraftigt i 15 minuter. Rör då och då.

Ta grytan av värmen och skumma om det behövs. Låt svalna i 15 minuter.



Medan marmeladen svalar en aning så lägger du rena, lagom stora burkar i hett vatten. Sen häller du upp och ser till att fylla så högt det går i burkarna. På med locket direkt.



Förvara burkarna mörkt och svalt.

Om du vill ha normalsockrad marmelad, ta då 1/2 kg av vardera morotar och apelsiner och 4 dl vatten till 1 kg syltsocker. Gör på samma sätt för övrigt.

6 kommentarer:

  1. Vad gott det ser ut med marmeladkokning, gott gott!

    Vilka fina inlägg du gjort, gullregnet var fantastiskt.

    Trevlig helg!
    Ingela

    SvaraRadera
  2. Ha en riktigt skön midsommar! Din blogg börjar bli som en uppslagsbok...och en receptbok.

    SvaraRadera
  3. Bilder man blir hungrig av - hungrig på High tea med scones!

    SvaraRadera
  4. Ingela: Tack! Det blev bra också! Jag var rädd att marmeladen inte skulle stelna med halva mängden socker. Men det gjorde den!

    Slottsträdgårdsmästaren: Lika tråkig som Nordisk familjebok...

    ab: High tea med scones var ordet!

    Jag önskar er en fin midsommar allihopa!!!

    SvaraRadera
  5. Nej nej..du gör det på ditt sätt och din blogg är guld...som jag tidigare sagt. Jag lär mig massor här.

    SvaraRadera
  6. Slottsträdgårdsmästaren: Tack ska du ha! Men ibland står mej min pedagogiska iver upp i halsen.

    Det här att när jag fotograferar någonting, så ska jag alltid berätta vad det är. Jag plöjer internet som en gammal mullvad för att få reda på så mycket som möjligt och kollar och dubbelkollar och snubblar över mina egna fötter.

    Idag satt jag flera timmar för att försöka få reda på vad de olika husen vid Lilla Frescati hette... Suck! Men det är klart. Lite klokare blir jag ju på kuppen...

    SvaraRadera

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.