Heestrand i skymning och regnI Heestrand hade vi vänner som bodde på somrarna. Därför åkte vi ofta dit när jag var barn och tonåring. Ingen i familjen var ju mycket för att bada, så därför var det snäck- och drivvedsletning på stranden och upptäcktsfärder i bergen som gällde. Jag var som Ronja Rövardotter, jag aktade mej för de branta klipporna genom att klänga i dem.

Heestrand uttalas He - e - strand, precis som den lilla orten Skee lite längre norrut uttalas Ske-e.Himlen blev tyngre och svartare. Svågern pekade ut mot vattnet och utropade: -Har ni sett vilket fiskstim! -Hä! sa Systern. -De ä regn!

Vid kajkanten satt ett par Göteborgare och kastade spö och talade högljutt i mobiltelefon. En farbror på kvällspromenad växlade ett par ord och mörkret och regnet började falla. Dags att ge sig hemåt...Precis innan regnet tog över helt, färgades min älskade västra horisont - den som försvinner i havet - eldröd av den sjunkande solen.Här är graniten bruten och stenar som aldrig kom att skeppas iväg, ligger kvar i högar på kajen. Tyskestenarna...

I rad och pärlband ligger de små fiskar- och stenhuggarsamhällena utefter kusten: Bovall, Gerlesborg, Heestrand, Tegelstrand, Slottet, Hamburgsund, Fjällbacka och vidare norrut. Detta är min kust.

Och ändå kan jag knappt kalla mej Bohusläning. Jag är inte född här och mina föräldrar är inte heller födda här.

Besökare i eget land.
Kommentarer

  1. Visst är det underligt att man kan känna en stark samhörighet och hemkänsla till en ort eller ett landskap man inte har någon direkt anknytning till? Ok, min pappa är visserligen född i Bergslagen, men det är inte jag och i min barndom blev det bara några enstaka besök. Ändå trivs jag där.

    De bohuslänska kustsamhällena har sin särskilda karaktär och det är en glädje att se hur fint du skildrar den i bild.

    SvaraRadera
  2. Staffan H: När det gäller folk så säger man ju att blod är tjockare än vatten. Men jag vet inte vad det heter när det gäller kära landskap och platser. Fast jag är i allafall uppvuxen i Bohuslän. Jag kom dit när jag jag var ett halvår och flyttade när jag var 22. Efter det försöker jag komma dit så ofta jag bara kan...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.