LupinkärlekJag älskar lupiner! Formen, färgerna, doften! Har ni prövat att sticka in nosen i en lupin någon gång. Det doftar pepprigt. Som svartpeppar. Och av den doften far jag rakt ut i rymden, rundar Saturnus tredje måne och far tillbaks igen och landar pladask framför en pepprig lupin.Och detta är en händelse som ser ut som en tanke. Men jag lovar, Hasse - dessa bilder var tagna igår och själva inlägget planerat långt innan du publicerade ditt hatarosalupiner-inlägg! Jag har väntat och väntat på blomningen, som börjar nu. Och när lupinerna blommar, då är Mira lycklig.Hela slänten nedanför huset börjar täckas av lupiner i olika färgställningar. Varje sommar när fröna har torkat, går jag och sprätter ut, knipsar och sprider. Fler - jag vill ha fler!Min lupinslänt stammar från tre blå plantor som vår förre stadsträdgårdsmästare grävde upp åt mej i en dikeskant och kom med i en röd hink. Det verkar som om alla färganlag finns hos de från början blå, för nu börjar rosa, lila och blå med vita läppar dyka upp.

Det här inlägget tillägnar jag min vän skådespelaren Magnus, som också älskar lupiner och alltid brukar få på sin födelsedag den 12 juni. Men då hade inte mina börjat blomma än.

Men nu! Famnen full av lupiner, Vännen!

Kommentarer

 1. Oh, jag älskar dem också - men inte behöver jag sprätta ut frön för att få fler. Faktum är att jag sliter upp dem och deras jätterötter när de går vilse i rabatterna. Dina lupiner verkar att stå sina ädla förfäder ett par generationer närmare än mina, som jag inte har en aning om varifrån de härstammar. Några plantor har vi köpt och jag väntar otåligt på att de ska ut och jippa med sina vilda bryllingar.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. em: Åh, så roligt! Jag blev lite orolig när jag läste Slottsträdgårdsmästarens inlägg om att rosa lupiner bord utrotas. Jag tänkte att jag kanske var ensam i världen om att älska lupiner i alla dess former. Så var det inte. Tack Margaretha!

  Lupiner som jippar med sina vilda bryllingar!!! :-)

  SvaraRadera
 3. Det är vackert med lupiner utmed vägarna. Fanns väldigtmycketi Halland, när jag åkte igenom där i helgen.
  I trädgården är det svårt att få dom att inte ta över helt.
  Trevlig Midsommar
  Eivor

  SvaraRadera
 4. Västanvinden: Och själv får jag kämpa med att få dem att trivas och sprida sej i slänten. Trevlig Midsommar själv, Eivor!

  SvaraRadera
 5. Men jag gillar lupiner...det är bara de rosa jag inte klarar av. De glå och de vita är mycket vackra. Så!

  SvaraRadera
 6. Glå?? Nä..de gillar jag inte heller...men däremot de BLÅ!

  SvaraRadera
 7. Här blommar dom för fullt. Dock inte utanför vårt hus fast jag försökt. Dom vill bara inte.

  SvaraRadera
 8. Slottsträdgårdsmästaren: ja men... jo. Blå. Förlåt...

  Ninna: De lär inte ska trivas särskilt bra på lerjord och vill också ha en speciell jordbakterie runt sina rötter för att må bra. Försök flytta en hel planta i stället för att så...

  SvaraRadera
 9. Lupiner är så fantastiskt vackra blommor. Stiliga!

  SvaraRadera
 10. ab: Stolta, lite exotiska - och svidande vackra...

  SvaraRadera
 11. Lupiner växer ofta utmed järnvägar, så jag har under ett antal år fått njuta av dem i mängder (gillar dem också).

  SvaraRadera
 12. Mira
  Jag blir skitglad, jätteglad, på toppenhumör. Och rörd över denna födelsedagspresent och hyllning. Tack Mira. Lupiner en masse! Ja, det är verkligen sant att både du och jag är förtjusta i dessa blommor. Mira tack!!!!

  SvaraRadera
 13. Staffan H: Järnvägsrenar och dikeskanter. Det måste vara något där som lupiner tycker om. Sandjord? De lever ju tillsammans med kvävebindande barkerier - kanske är det något där som lockar.

  Magnus: Vassego'! Det är du värd!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.