Uddevalla - Hallmans bokhandel1838 startade uddevallabon Johan Fredrik Hallman en bokhandel. Verksamheten växte och 1860 byggdes det här huset där bokhandeln legat sedan dess.

1908 byggdes huset om och fick den typiska jugendstil som det har än idag.Jag tror att det var i det här huset som jag först kom att upptäcka jugendstilen i verkligheten, inte bara i mormors "The Studio" hemma i biblioteket. Jag har älskat stilen ända sedan dess...Här har jag köpt många böcker. Många är de stunder jag gått här och botaniserat, vänt och vridit, smygläst, drömt och önskat. Och emellanåt också gått hem med en bok eller två i en papperspåse.Hallmans hade också en ganska stor pappersavdelning, och jag bar ofta hem ritblock, skisspapper och tuschpennor. Åtminstone en rejäl laddning varje år.Man har byggt till huset på 90-talet, och jag vet inte om jag gillar det eller inte. Jo förresten, jag tror att om man nu måste bygga till ett sådant här hus, så ska det göras på det här viset. Ljust och luftigt. Allt annat hade varit helgerån.

Det är fortfarande bokhandel här. Fast någon sorts landsomfattande kedja...

Min förhoppning, när jag står här en blåsig försommardag anno 2009 - kanske fyrtio år efter att jag förväntansfull steg in här för första gången - är att andra barn går in här och drabbas av samma längtan och kärlek till böcker som jag...

Kommentarer

 1. Så vackert!
  Tänk att jag aldrig har varit i Uddevalla fast min morfars farföräldrar bodde på Sannered (ibland Sanneröd) utanför sta'n. Men det är länge se'n det huset försvann och det blev ett militärt sjutfält. Men jag har en bild av huset.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Jag hade ett par sådana magiska bokhandlar i Stockholm, där man kunde förlora sig i timmar (och även parkeras av mor o far när de skulle göra viktiga saker som att handla j-u-l-k-l-a-p-p-a-r) men båda två är borta nu. Den ena finns kvar till namnet tror jag, men har bytt lokal och flyttat in i Sturegallerian. I gamla lokalen ligger nu en friluftsbutik. Så nu står det fjällräven ryggor där en gång min favorithörna under en av trapporna var... Bara en sån sak förresten, var hittar man nuförtiden en bokhandel i tre plan?
  Ja, hoppas att bokhandlar aldrig försvinner och att barn i all världens framtider hittar dit..

  SvaraRadera
 3. Intressant berättelse om en bokhandel. Ugglan i jugendstil på fasaden var bara för läcker!

  Jag hoppas också att dagens barn får upptäcka magin med böcker, trots alla substitut som finns idag.

  Jag har bloggat om det tidigare, men mitt första minne av det underbara med att kunna läsa var i skolans lågstadium. Det borde ha varit mot slutet i första klass. Vi fick själva läsa ur en bok. Jag blev så fascinerad av upplevelsen att själv kunna läsa att omvärlden slutade existera för ett tag.

  När jag åter blev medveten om omvärlden, sysslade de andra i klassen med något helt annat. Lärarinnan måste ha sett, förstått och lät mig därför hållas.

  SvaraRadera
 4. em: Sanneröd - där minns jag inte att jag varit. Ligger det lite söder om stan?

  Lilla Eken: Ja, bokhandeln med böcker under trappan minns jag också. Låg den inte på Kungsgatan?

  Staffan H: Hela huset går i samma underbara jugendstil. Och det var en synnerligen klok lärarinna du hade. Lyhörd. Med sinnen känsliga för upptäckarlust.

  SvaraRadera
 5. Om jag det visste. Jag kan ingenting om Uddevalla - att det blev militärt område har jag bara hört av infödingar på senare år.
  Margaretha

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.