Magenta, brysselspets och årets kortaste nattJag gick hem från jobbet idag också. Det tar tre kvart eller en timme, beroende på vilken väg jag tar. Idag tog jag långa vägen. Över ängar och genom skog.

Det som slog mej var att det här kalla vädret faktiskt har fört något gott och ovanligt med sej: Midsommarblomstret blommar i midsommarveckan! Ängar och dikeskanter var översållade med magentafärgade skyar flankerade av hundkäxets brysselspetsar.

Midsommar, förresten. Det är ju inte mitt i sommaren. Det är den tid på året då solen står i sitt högsta läge på himlen vid vår horisont. Jordaxeln lutar mot solen här i norr, och ingenstans i landet blir det natt. Skymning går direkt över till gryning och så håller det på ett antal veckor till.

Sommarsolståndet växlar lite år från år, och infaller i år på söndag morgon den 21 juni, vilket faktiskt gör natten mellan den 20 och 21 till årets kortaste. Mina kära vänner, midsommarafton är på lördag, om det nu skulle vara så att ni tänkt plocka sju sorters blommor och vill vara säkra på att det verkligen finns någon magi i ljuset.Midsommar är den lövade porten till sommaren. Och skulle någon förnumstigt och glädjedödande kläcka ur sej (som farmor alltid brukade göra) -Jaja, nu går vi mot mörkare tider igen... då får jag huggtänder, klor och grönt blod...

Kommentarer

 1. Man har ju flyttat lite på midsommarhelgen i modern tid och fått den till att alltid ligga i anslutning till ett veckoslut. Fusk tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Staffan H: Superdundertotaljävladubbelfusk! Om det finns en högtid på hela året som är så förknippad med en reell händelse och med århundraden av magi och folktro, så är det väl sommarsolståndet. Det är lurendrejeri! Så. Nu blev jag upprörd. Morr!

  SvaraRadera
 3. Ja, det är en mycket underlig händelse att flytta på, blir ju rent ljug ju.
  Jag minns en diskussion jag hade med en arbetskamrat för många år sedan om 1:a maj. Han skulle gå i stora tåget och jag råkade undslippa mig att jag tyckte att 1:a maj kunde placeras på en helg istället så att det inte skulle påverka oss som inte ville demonstrera. Han blev mycket upprörd och sa att det inte gick att flytta på ett datum. Men midsommar då? Jamen det är ju inte samma sak ju!
  Nehe??

  Förresten är det bara sex månader kvar till jul nu! :-) (Ojsan, blev visst lite fnittrig nu! :-))

  SvaraRadera
 4. Utom på hällristningsmuseet i Tanum, där firas alltid sommarsolståndet - vilken dag det än är!

  SvaraRadera
 5. Lilla Eken: Stort tack för den liknelsen med första maj. Såvitt jag minns så var det sossarna som flyttade på midsommarafton en gång i tiden.

  Ninna: Jo, det firas nog riktig midsommarafton och sommarsolstånd lite här och där i landet. Jag skulle vilja vara med i Tanum någon gång - men min semester tycks aldrig vilja stämma...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.