Näsby slott



Efter en ganska gråmulen dag tittade solen fram ett ögonblick idag på eftermiddagen. Tillräckligt länge för att jag skulle kunna gå på en liten walk about i vad som verkar bli någon sorts slottssamlande. Eftersom jag själv arbetar på ett slott, så tycker jag att det är roligt att kika på andra slott och se hur saker och ting fungerar där. Det är också spännande med arkitektur och historia. Idag gick alltså turen till Näsby slott i Täby norr om Stockholm.



Näsby slott ligger vid Näsbyviken, Stora Värtan. På 1300-talet tillhörde Näsby slott Uppsala ärkebiskopsstol och på 1520-talet Kristina Gyllenstierna. 1571 donerades slottet till riksrådet Gustav Axelsson Banér (död 1600). Hans dotterson, rikstygmästaren Per Larsson Sparre, lät efter ritningar av Nicodemus Tessin d.ä. uppföra den slottslika huvudbyggnaden.






På midsommardagen 1897 brann slottet. Endast yttermurarna och den magnifika trappan till entrén kunde bevaras. 1902 köpte ingenjören Carl Robert Lamm slottet. Han lät 1903-1904 med hjälp av Tessins bevarade ritningar återställa vad som brunnit 1897, dock med en del moderniseringar. Den uråldriga asken här ovan var säkerligen med om branden. En enda gren finns kvar.






Lindarna i allén är magnifika och ljuset under dem på sommaren är som grönt guld.




Beskärningen av häckarna pågick för fullt i parken. Förutom häckar är parken fylld av... äppelträd.



Carl Robert Lamm byggde också upp en omfattande konstsamling med skulpturer och tavlor av kända konstnärer. Idag finns konstverk av bland andra Bruno Liljefors, Anders Zorn och Carl Milles kvar på slottet. Mellan 1941 och 1987 bedrev Kungliga Sjökrigsskolan utbildning på slottet, Sjökrickan kallad.



Ett ankare i parken... Inte särskilt konstigt med tanke på att sjökrigsskolan legat här. Men den 16-typiga futharken?



Här kan man tala om snett och vint... Här krävs det nog lite mer än restitution eller skevning för att få styr på den här vindskupan...




Trots att vinden var en smula bitig så tärde marssolen på Näsbyvikens is.



Sedan 1989 är slottet konferenshotell. Slottet, stallbyggnaden, parken och alléerna är kulturminnesmärkta sedan 1943. (Faktauppgifter från Täby kommun.) Jag har själv varit på en konferens på Näsby slott för några år sedan, men har inga bilder kvar från insidan. Vad tänkte jag på? Tog jag inga?

Kommentarer

  1. Ser fantastiskt ut! Tror att jag måste göra en vårspaning där ute. Mycket snygga bilder!

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att du berättar om "mitt" Näsby Slott. Jag har fantastiska minnen från den här platsen.

    Dels gick min då blivande man sin officersutbildning på "Sjökrickan" i mitten på 60-talet och otaliga är de kadettbaler jag bevistat här. Fint värre, man stod i långa rader i balklänning med långa vita handskar tillsammans med sina kavaljerer för att hälsa på Chefen för Sjökrigsskolan. Sedan var det bal av gammaldags snitt med tal till kvinnan och kungens skål och det hela.

    Senare flyttade vi till Täby och bodde mycket nära Sjökrigsskolan och hade vår båt i Näsbyvikens båthamn strax intill. Vi bodde på Gyllenstiernas Väg, en lustighet eftersom en av mina klasskamrater från Skåne heter Gyllenstierna och tillhör den här gamla släkten.

    Under konferensperioden var vi ofta där och man kan också äta vanlig lunch där. Min femtioårsdag firades där med pompa och ståt och då sov vi till och med över trots att vi då bodde i en av officersbostäderna från 1940-talet på Djursholmsvägen strax bredvid infarten.

    Min väninna firade alldeles nyss sin 60-årsdag där och då satt vi återigen i den stora vackra salen med takmålningar av Anders Zorn. Umgicks i salongerna och dansade i den stora hallen.

    Du kanske skulle nämna den perioden, att Zorns fru var född Lamm och att han tillbringade mycket tid på slottet också? På den tiden då rökning var tillåten var det rökförbud i stora salen så att takmålningen inte skulle skadas!

    Om du vill ta bilder från interiören är jag övertygad om att du kan gå dit, kanske äta lunch eller bara prata med personalen som är jättetrevlig. De har en fin hemsida också minns jag.

    Lite hemlängtan får jag när jag ser dina vackra bilder!

    SvaraRadera
  3. Slottsträdgårdsmästaren: Det tycker jag. Samlar inte du också lite på slott??? Säg till, så följer jag med och kompletterar med interiörbilder!

    Monet: Så mycket spännande du berättar!!! Tänk att världen är så liten ibland! :)

    SvaraRadera
  4. Så jag njuter av dina bilder!
    Dina utflykter i mina gamla hemtrakter ger mig ibland en känsla av barndomens söndagsutflykter - nostalgi på högsta nivå.
    Margaretha

    SvaraRadera
  5. em: Fler norrortsbor! Men då kan ju ni som emellanåt drabbas av hemlängtan, få önska er ett inlägg, så fixar jag det!!!

    SvaraRadera
  6. Önskereportage - va' kul! Jag ska tänka på saken, det vimlar ju av intressanta platser och byggnader i de trakterna...
    Margaretha

    SvaraRadera
  7. Hemmablind eller nåt' ditåt passar in här för mig. Jag passerar ofta förbi där i jobbet, men tror du någonsin att jag lämnat min invanda lunk för att ta en närmare flukt på omgivningarna? Nu löste du det problemet åt mig, så tack för visningen och de fina bilderna.

    SvaraRadera
  8. Staffan H: Visst kan det vara så ibland. Hemmablind. Men jag vet inte. Jag tycks inte så ofta drabbas av den sjukan. Jag tycker att jag ofta ser nya saker på invanda vägar och platser. Har åkt samma väg till och från jobbet i 12 år och ser fortfarande saker utefter vägen, som jag aldrig sett förut. Det är jag tacksam för. Det är också roligt att botanisera tillsammans med andra. Man ser saker på ett nytt sätt då...

    SvaraRadera
  9. Mira, kan du inte lägga ut ett "reportage" om Täby Kyrka? Den är ju så helt fantastisk med sina Albertus Pictor-målningar och sin vackra omgivning. Mn dotter gifte sig där för tre år sedan och alla fransmännen som var där var helt imponerade!!

    Eller är det slott som gäller mest?

    SvaraRadera
  10. Monet: Visst! Kul! Det gör jag gärna. All arkitektur är intressant. Allt intressant är intressant... Eh...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg