Bogesunds slottIdag har jag lärt mej något nytt på min söndagsutflykt. Om det där märkliga huset som jag sett så många gånger från båten, då vi seglat längs Askrikefjärden på väg ut mot Vaxholm. I början syntes det ganska mycket av de fyra krenelerade tornen, men vartefter åren gått, har skogen vuxit och nu för tiden kan man bara ana tornen ovanför trädtopparna.

Bogesunds slott är i grund gammalt. Väldigt gammalt. Faktiskt är det så att slottets äldsta delar tillkom redan på mitten av 1600-talet. Ägare var då greve Per Brahe dy (1602-1680) som hade ärvt Bogesundslandet 1630.

Den allra äldsta slottsbyggnaden utgör faktiskt kärnan i det nuvarande slottet. Det trodde inte jag. Jag trodde att slottet var en romantiserande medeltidsborg, byggd på 1800-talet. Där ser man att det kan löna sej att besöka platser och ta reda på lite mer, än det som bara syns på håll.

Jag kunde inte ta mej in i slottet idag, men det är numer öppet för allmänheten, och man anordnar guidade visningar och andra aktiviteter. Här finns bland annat ett välbesökt kapell och en festvåning. Med tanke på att mycket av planlösning och inredningsdetaljer finns kvar från 1600-talet, så skulle det vara mycket intressant att göra ett besök även inomhus.
De fyra krenelerade tornen och två extra våningar tillkom mellan åren 1864 och 1867. Parken gjordes då också om i tysk romantisk stil med slingrande gångar, exotiska trädslag och blomsterbroderier.

Slottet blev förklarat som byggnadsminne år 1948. Man planerar att i framtiden anlägga en historisk trädgård i parken.

Slottet ägs idag av Statens fastighetsverk och arrenderas av Bogesund Slott AB.

Kommentarer

 1. Härligt att se Bogesunds slott hos dig. Känns som hemmaplan, det är nog det slott jag besökt mest förutom mitt jobb-slott. Det ligger en skatt nedgrävd där. När dottern var liten gömde vi en liten skatt någonstans intill slottet.
  Snygga bilder!

  SvaraRadera
 2. Slottsträdgårdmästaren: Spännande! Tyckte väl det kändes i luften som om det fanns både en och två skatter nedgrävda där någonstans. Har du varit inne i slottet också?

  SvaraRadera
 3. Jag har aldrig varit inne i slottet, bara vandrat runt det - så jag ser fram emot bilder från insidan.
  Tänkte på Waxholm och Hästholmen i natt - så kommer det här reportaget nu. Kul!
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Nej jag har aldrig varit inne, det har jag kvar.

  SvaraRadera
 5. Åh den där rännan lagd med gatstenar till brunnen, sååå fin.

  SvaraRadera
 6. em: Jag var faktiskt en sväng i Vaxholm också under dagen, så det kommer några blider därifrån också!

  Stlottsträdgårdsmästaren: Ok. Vi har en hel hoper slottsinteriörer kvar att avverka!

  Christina: Ja, visst är den! Jag föll pladask för den också. Överlag verkade slottet vara väl underhållet. Det gläder mej!

  SvaraRadera
 7. Jag har också sett slottets torn sticka upp genom träden när jag varit ute och åkt skärgårdsbåt. Det är det närmaste jag kommit, så det återstår även för mig.

  SvaraRadera
 8. Jo - Bogesunds slott är en märklig skapelse. En blandning mellan nästan kitschig riddarromantik och stramt 1600-tal. Helt klart måste jag ta mej in och kolla insidan!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Född fri - lejonet Elsa