Kina slottNär vi ändå var på Drottningholm så ville jag gärna besöka Kina slott. Det var evigheter sedan jag var där, och jag tyckte det skulle vara roligt att se det igen. Kina slott var en födelsedagspresent (!) till drottning Lovisa Ulrika från kung Adolf Fredrik år 1753. Allting som hade med Orienten i allmänhet och Kina i synnerhet var oerhört populärt i mitten på 1700-talet.

Kina slott - som det ser ut idag - ritades av Carl Fredrik Adelcrantz, Jean Eric Rhen ledde arbetet med inredningen och det stod klart 1769. Hela slottet är byggt i fransk rokoko med orientaliska inslag.
I en av paviljongerna finns matbordet som dukades i källaren och hissades upp i matsalen till de väntande kungligheterna. Allt för att de skulle kunna få spisa i fred och utbyta förtroenden som de inte ville att något tjänstefolk skulle få höra.Jag fascinerades oerhört av fönstren, vars blåsta glas skiftade i grönt och magenta och vars speglingar nästan påminner om Christinas (Stribergs station) turkiska ebrumönster.
De här drakarna fotograferade jag till dej, Dag, som älskar drakar över allt på jorden!!!
Om vi skulle haft portens dag den här helgen, så vet jag var jag kunde fått tag på en eller annan vacker port. Stor som liten...Hela slottet vittnar om stor hantverksskicklighet på alla nivåer.Kina slott finns dessutom med på UNESCO:s världsarvslista.Hit vill jag återvända när bokarna i parken vecklar ut sina mjuka, ljusgröna löv!

Kommentarer

 1. Ja, de munblåsta glasens mönster påminner verkligen om ebru...molnformationer...
  Väldigt vackra bilder, som alltid!

  SvaraRadera
 2. Sist jag var där var för närmare 10 år sedan så visningen och de fina bilderna uppskattas mycket.

  SvaraRadera
 3. Christina: Jag skulle kunnat gå omkring hela tiden och bara fotografera de där glasen och deras olika speglingar. Speglingar är oerhört fascinerande. Tillvaron sedd i en annan dimension...

  Staffan H: Tack! Nästa gång hoppas jag att det är öppet, så jag kan ta mej in också...

  SvaraRadera
 4. hej Mira. javisst blir det urläckra figurer och speglingar i gamla fönster. hälsning barbro

  www.yellowgrey.wordpress.om

  SvaraRadera
 5. Barbro: Hej och välkommen till min blogg! Jag samlar nog på speglingar tror jag. Och inte bara i fönster utan i vatten, metall, is - ja allt möjligt som kan spegla. Det är spännande.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.