Drottning Viola



Jag har ett kollegieblock som ligger på mitt skrivbord. Där skriver jag upp de platser och evenemang som jag vill besöka. För en dryg månad sedan fick jag syn på en liten notis i tidningen Lantliv om en violutställning i mars på Drottningholm. Jag tycker om violer. Jag skrev upp utställningen. Och idag åkte vi dit.

Termometen visade på cirka 7 grader och solen smög bakom ömsom tunna, ömsom lite tjockare skyar, men vinden var isig. Ylletröja och jaktvantar på.

Skrajsen som jag var att råka ut för samma obehagliga trängsel som på rum- och trädgårdsmässan, tänkte jag att om jag blir tveksam när vi kommer fram, så finns det ju så mycket annat att se på Drottningholm. Kungar och sån't.

Det var inte så trångt. Rummet var stort, ljust och luftigt och jag ångrade mej inte alls.

I Déjeunersalongen på Drottningholms slottsteater fanns violer och penséer ordnade i alla regnbågens färger. Både vilda och tama skönheter. Från stora, generösa, färgstarka saker till bokstavligen blyga, små violer. Det var ljuvligt.

Det blev många bilder, men jag kunde inte låta bli. För er som inte har möjlighet att besöka violprakten, vill jag förmedla lite av känslan.











































Utställningen pågår även i morgon, söndag 22/3 kl 10-17, och har arrangerats av Blomsterfest i samarbete med Drottningholms slottsteater och slottsförvaltning i tillsammans med bland andra blomstermästaren Gunnar Kaj.

Du kan alltid klicka på mina bilder för att se dem större!

Kommentarer

 1. Ahhhhh!
  Violer fascinerar mig - så ljuva och så härdiga.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Vilken färgprakt och mångfald! Violer är vackra, men brukar ha svårt för nattfrost och det finns det risk för länge i Bergslagen så jag brukar ha penseer istället.

  SvaraRadera
 3. em: Det finns så många. Vi var tvungna att fråga hur man i hela fridens namn såg skillnad på penséer och violer. Det gör man inte, sa slottsdamen.

  Staffan H: Penséerna klarar ju ner till minus 5 grader, och det finns penséer som är små och nätta och ser ut som violer. Omfall man skulle vilja...

  SvaraRadera
 4. Jag har haft violer (köpta som violer i alla fall) som klarat rejäl frost. Men kanske var de penséer som frodades inkognito.
  Margaretha

  SvaraRadera
 5. em: Efter vad jag förstår, så kan de vara intill förvillelse lika. Skillnaden är att violer är perenna och penséer ettåriga. Övervintrade dina förklädda violer?

  SvaraRadera
 6. Ja, det gjorde de - men det händer ju att penséer frösår sig..... allt för att öka förvirringen!
  Margaretha

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.