Vårdagjämning


Idag passerar solen vårdagjämningspunkten på sin skenbara resa över himlavalvet. Det vi brukar kalla vårdagjämningen. I natt när jag låg i mitt torn och kikade upp mot himlen, hade jag hela resonemanget fullständigt klart för mej, och visste precis hur jag skulle skriva mitt vårdagjämningsinlägg. Det hela var till och med förbluffande enkelt. Sedan somnade jag om, nöjd i förvissning om att jag visste vad jag skulle skriva. När jag vaknade var min förklaring borta, och jag blir tvungen att - återigen - hänvisa till Wikipedia:

"Vårdagjämningen inträffar när solskivans centrum passerar gränsen mellan södra och norra himmelshalvan.

Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt. Vårdagjämningspunkten är den skärningspunkt mellanhimmelsekvatorn och ekliptikan där solen befinner sig vid passagen från sydlig till nordlig deklination.

På motsvarande sätt definieras höstdagjämningspunkten vid solens passage från nordlig till sydlig deklination. Solens passage sker i vårdagsjämningspunkten vid vårdagjämning på norra halvklotet och höstdagjämning på södra halvklotet. Omvänt gäller för höstdagjämningspunkten.

Dagarna omkring vårdagjämningen går solen upp ungefär rakt österut. Omkring tolv timmar senare går den ner ungefär rakt västerut. Om man bortser från områdena närmast jordens poler är dagarna kring vårdagjämningen ungefär lika långa över hela jorden."

Låt mej säga att min, i nattens timmar tänkta, förklaring var mycket enklare...

Solen passerar vårdagjämningspunkten idag, den 20 mars kl 11.44 UTC, och vi här i Sverige befinner oss på UTC +1, alltså 12.44.

Vårdagjämningen har alltid varit speciell för mej - väldigt speciell, eftersom jag föddes när solen passerade vårdagjämningspunkten på min mors födelsedag.

Kommentarer

 1. Grattis på födelsedan!
  Allt gott till dig :)

  /J

  SvaraRadera
 2. J: Åh, tack!!! Grattis själv i efterskott på namnsdagen!

  SvaraRadera
 3. Staffan H: Man bugar sej och tackar så mycket.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.