Edsbergs slottDenna den andra sommartidskvällen för i år, när jag var ute och smååkte i helt andra ärenden, passerade jag Sollentuna och fick syn på en skylt där det stod Edsbergs slott. Jag har åkt den vägen många gånger och vetat om att det låg där inne, men aldrig gett mej tid att åka in.

Klockan var en del och skymningen började falla, men jag tänkte att jag bara måste. Bara måste stanna till och titta. Och det gjorde jag. Och jag blev inte besviken. Det blev en förfärlig massa bilder i fallande mörker, men jag hoppas ni står ut. Och inget stativ hade jag... Men de tål ändå att klickas på för förstoring...

Edsbergs slott ligger vid Edsviken, en smal vik av Östersjön norr om Stockholm. Där slottet nu ligger, låg förut Edsbergs gård som uppfördes i mitten av 1600-talet av en proviantmästare Henrik Olofsson.

Senare övertogs gården av greve Gabriel Bengtsson Oxenstierna och efter det av släkten Rudbeck som 1760 ersatte det gamla trähuset med ett mer gediget stenhus i förenklad fransk rokoko.

Sollentuna kommun köpte slottet 1959 och har under senare år renoverat det och inrett en festvåning. Det går att
boka festvåningen för såvittifall man skulle vilja ägna sej åt festivitas i ståndsmässig miljö.

Huset och parken verkar väldigt välhållna och där fanns en liten allé av knuthamlade lindar i cypressform. Slottsträdgårdsmästaren vet nog exakt vad det är för sort...?

Sedan 1959 bedrivs högre musikutbildning på slottet, en verksamhet som är en del av Kungliga Musikhögskolan. Inom slottsområdet finns också Edsviks Konsthall. Men när jag kom så långt hade mörkret fallit, och dessutom är det värt ett alldeles eget inlägg.

Så. Nu är det bara att scolla på...

Ett bord av en gammal kvarnsten. Vackert.
Edsviken med Nackamasterna glimmande i fonden...

Faktauppgifterna har jag hämtat från Wikipedia. Det fanns en informationstavla i parken, men den var så urblekt att den i stort sett var oläsbar. Det gick att ana sej till en gammal skiss över vad som såg ut som en fantastisk barockpark.

Kommentarer

 1. Tack för guidningen, spännande bilder som vanligt. Här är några sommarbilder från en gammal spaning där, behövs ett nytt besök där i sommar känner jag.
  http://gardener.blogg.se/spaning/2006/july/edsbergs-slottspark.html

  SvaraRadera
 2. Slottsträdgårdsmästaren: Det borde jag förstått att du redan varit där - också...

  Jag trivdes där. Det var lugnt. Det blir definitivt ett besök till i grönskantider. Och vid konsthallen... Eh?

  Men du glömde att berätta för mej var knuthamlade lindarna var av för kvalisort...

  SvaraRadera
 3. Knuthamlade lindar är nästan alltid parklind Tilia x europaea, om man ska få fram vilken sort det är behövs nästan en lupp.
  Ha en fin dag i slottet.

  SvaraRadera
 4. Men så smala??? Ok, det går väl att klippa dem till vad som helst... Jag fick ingen riktigt bra bild på dem.

  Ha en fin dag själv, i slottsparken!

  SvaraRadera
 5. Vackert!
  Undrade först för mig själv om det inte är där slottis jobbar :)

  SvaraRadera
 6. Fundera grönt: Nope... Det är för lite rabatter... Måste vara någon annanstans...

  SvaraRadera
 7. Edsbergs slott har jag varit vid flera gånger, så där kände jag igen mig. Där är fint och det fallande ljuset gjorde bilderna riktigt spännande.

  SvaraRadera
 8. Staffan H: Tack! Både stunden och ljuset kändes magiskt och jag gillar min smälla mer och mer. Att det blr grynigt av hög "filmkänslighet" stör i alla fall inte mej, som är uppfödd med pressad Tri-X... Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Svensk värvinterkväll, i blå timmen. Blir det bättre. Skitsnyggt!

  SvaraRadera
 10. Anonym: Ja, nu längtar vi dit igen!!! Tack!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.