Bilibin i bokhyllanJust när jag avslutat mitt bokbärande för kvällen och satt mej vid datorn för att göra sista kvällsrundan bland mina bloggvänner, så får jag syn på en gammal bekant hos em på bastmattan: den ryske illustratören Ivan Bilibin. Jag älskar hans bilder.

Bilibin föddes i Ryssland 1876 och studerade konst, först i München och därefter för Ilya Repin i St. Petersburg. I början av 1900-talet kom han vid en resa i norra Ryssland att intressera sej för den ryska arkitekturen och folkkonsten. Det han är mest känd och älskad för, är sina illustrationer till de ryska folksagorna.

Efter revolutionen bosatte han sej i Paris, men längtade hem till Ryssland så till den milda grad, att han flyttade hem igen. Bilibin dog i Leningrad 1942.1978 gav förlaget Rabén och Sjögren ut en påkostad box med sex sagohäften med Bilibins teckningar: Sagan om Ivan-tsatevitj, Eldfågeln och den grå vargen, Grodan som gifte sig med tsarens son, Syster Aljonusjka och bror Ivanuskja, Vasilisa den fagra, Ljusa Falken Finists fjäder och Marja Morevna.

Jag köpte boxen några år senare. Jag var helt begeistrad. Jag läste etnologi just då, så folkkonst intresserade mej. Jag ville måla mönstren, sy kläderna, brodera... Och gjorde det också till viss del. När mina vänner såg mitt intresse, så köpde de några Bilibinböcker till åt mej. Jag har dem kvar allihopa.

Tack snälla em, för påminnelsen!
Kommentarer

 1. Fantastiskt! Har klickat och suttit här en lång stund och tittat på detaljerna. Jag reagerar precis som du, jag blir så inspirerad av bilderna. Det som fångade mig först var nog att bilderna är så textila, bårderna ser ju ut som röllakan.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. em: Ja, det är ett mustigt, färgstarkt bildspråk. Och detaljrikt samtidigt som det är ganska schematiskt. Det finns något serieteckningsaktigt över de klara färgerna och rena ytorna. Som gjort för textil. Gobeläng? Jag gjorde klänningar likt den som den fagra Vasilisa bär, och kan faktiskt fortfarande tycka om att klä mej just så...

  SvaraRadera
 3. Så roligt att ni bägge skriver om en så duktig illustratör och konstnär som Ivan Bilibin!

  Jag visste inte att R&S hade gett ut en sån box, den ska jag genast söka efter. Tack för tipset!

  Jag älskar den här typen av kläder. Vilka vackra klänningar du måste ha sytt Mira!

  SvaraRadera
 4. Christina: Mm, blir riktigt inspirerad att sy igen. Måtte verkligen värmen komma snart, så man slipper bylta på sej som en kåldolma utan kan gå barbent i kjol!!!

  Tänkte faktiskt på dej när jag höll på med det här inlägget. Duktiga illustratörer och tecknare.

  SvaraRadera
 5. Du som verkar lika intresserad av samma typ av kläder som jag, har du sett planscher av Max Tilke någon gång?
  Jag tror jag ska skriva ett inlägg om honom endera dagen :)

  SvaraRadera
 6. Christina: Nej, ringer ingen klocka... Jag ser fram emot ett inlägg! :)

  Jag får spatt på den här ordverifieringen!!! Nu vill den att jag ska pränta dit dyster!!!

  SvaraRadera
 7. Hans illustrationer påminner lite om John Bauers tycker jag. Vackra är de!

  SvaraRadera
 8. Staffan H: John Bauer står faktiskt på min lista över kommande inlägg. Det är väl det här med någon sorts naturromantik, som de båda faktiskt har gemensamt. Var det hyfsat samtida? Måste kolla...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.