Slaggtegel

_DSC0541e

I mitten av 1700-talet började virke bli en bristvara i trakterna runt de svenska järnbruken. Varenda liten träpinne behövde bli till träkol för att mata de energikrävande hyttorna och ugnarna, och skogarna började helt enkelt... ta slut. Man fick hämta virket allt längre och längre ifrån och eftersom körslorna, med häst och släde, nästan bara kunde göras vintertid, så blev det hela ganska svårt.

_DSC0550e

Samtidigt hade man ett annat stort problem på bruken. Det brann. Verksamheten var eldfarlig och byggnaderna eldfängda.

Det var då man började snegla på något som hela tiden dök upp som biprodukt vid järnhanteringen och som dessutom hade en tendens att skräpa ner och ta för mycket plats.

Slaggen.

_DSC0753s

Man började gjuta slaggtegel för att mura upp sina hus och det blev både grunder, bottenvåningar och hela hus i det nya byggnadsmaterialet. Den smälta slaggen gick direkt från ugnarna och ner i formar av sand eller gjutjärn. Istället för att hamna på hög (slaggvarp) utanför och se skräpig ut.

_DSC0755s

Beroende på flera olika förutsättningar, bland annat vilken kemisk sammansättning slaggen hade, blev teglet poröst eller nästan som glas när det stelnade. Färgen kunde också växla från grön, blå, brun eller grå.

_DSC0796s

Dessa hus är typiska för Bergslagen och jag tycker de är så vackra. Förutom sin rent estetiska skönhet är de också ett resultat av ett vettigt återvinningstänk.

Slaggtegel gjöts fortfarande så sent som på 1950-talet.

_DSC0800s

_DSC0968s

Bilderna kommer från:

1 & 2: Engelsbergs bruk
3 & 4: Gysinge
5 & 6: Forsbacka bruk
7: Mora! Den låg på backen utanför Zorngården

Vill du läsa mer om slaggtegel så rekommenderar jag de här sidorna:

Byggnadsvårdsföreningen

Riksantikvarieämbetet

Kommentarer

  1. Ett mycket ändamålsenligt och vackert sätt att recycla tycker jag. även olofsfors bruk i Ångermanland/Västerbotten har slaggtegel i ekonomibyggnaderna. Välkommen!

    SvaraRadera
  2. Nej hvor interessant! Jeg har aldrig hørt om slaggermursten...men sikke en god idee! Tak for de dejlige billeder!

    SvaraRadera
  3. Viola: Tack! :-) Jo, jag kan tänka mig att det inte bara var i Bergslagen slaggtegel användes eller tillverkades.

    Aputsiaq: Hur är det? Finns det några järnbruk eller gruvor i Danmark?

    SvaraRadera
  4. Slaggtegel ar nog det vackraste jag vet, det slar nastan nastan natursten. Finns det att kopa eller plocka nagonstans?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg