Engelsbergs bruk - herrgården

_DSC0547e

En plats som stått på min önskelista över resmål ett tag är Engelsbergs bruk, världsarvsbruket utanför Fagersta i Västmanland. När vi nu kom farande norrifrån genom Bergslagen, hampade det sig rätt bra att vi stannade till här och tittade lite. Luften var kvav, molnen skockade sig i åskdigra sjok, men ingen lättnad i form av bombardemang kom.

_DSC0545e

Bruket anlades 1681 av häradshövding Per Larsson, senare adlad Gyllenhöök. Gyllenhöök och hans son utvecklade bruket så att det i början av 1700-talet bestod av tre hyttor, tre hammarsmedjor, en såg och en vattenkvarn.

_DSC0543e

_DSC0544e

Sonen Gyllenhöök sålde Engelsberg 1728 till en familj Söderhielm, som moderniserade bruket ytterligare. Herrgården byggdes 1746 och ersatte därmed en äldre mangårdsbyggnad.

_DSC0548e

_DSC0539e

Under 1800-talet ägdes Engelsberg av familjen Timm som styrde bruket från 1825 till 1916. Bruket är i stort sett bevarat så som det såg ut efter den allra sista ombyggnaden 1870.

De här två runda byggnaderna är särskilt fascinerande. Det ena är ståndsmässigt nog och har framlevt sin tillvaro som lusthus, det andra däremot lär ska ha använts som…  dass. Båda är byggda i det för Bergslagen så typiska slaggteglet.

_DSC0540e

Generalkonsul Axel Ax:son Johnson köpte sedermera bruket 1916 och lät det ingå i Avesta Jernverks förvaltning. Tre år senare lades bruket ner.

_DSC0546e

_DSC0542e

Engelsbergs bruk ägs fortfarande av familjen Ax:son Johnson genom Nordstjernan AB. På 1970-talet restaurerades bruket med hjälp av Riksantikvarieämbetet.

_DSC0549e

Vid bruket finns herrgård, park, brukskontor, arbetarbostäder och industribyggnader. Engelsberg är det enda bruk i Sverige som har kvar både byggnader och det mesta av sin tekniska utrustning och det infördes därför på UNESCO:s världsarvslista 1993.

_DSC0551e

Men det som lockade mig allra mest på den här platsen var den gamla mulltimmerhyttan. Själva förutsättningen för herrgårdens existens…

Fakta:
Wikipedia
Riksantikvarieämbetet
Ekomuseum Bergslagen

Kommentarer

 1. På Engelsberg kan man verkligen höra historiens vingslag. Jag minns att under tiden vi gick runt där, en underbar höstdag 2004, så talade vi om hur hårt och slitsamt livet måste ha varit för människorna som kämpade långa, tunga dagar i både hetta och kyla och försökte få ihop till livets nödtorft. Om ens det.
  Man upplevde kanske deras hårda livsvillkor extra starkt eftersom miljörerna är så intakta. Vi strosade omkring länge på det vackra området och tog många bilder. En oförglömlig dag.

  SvaraRadera
 2. Stig Henriksson20 augusti 2011 22:44

  Tack för de vackra fotografierna!

  SvaraRadera
 3. Annica: Du har så rätt. Slitigt, bedrövligt, hierarkiskt och smutsigt. Men jag hoppas att det fanns yrkesstolthet någonstans. Annars vet jag inte hur jag ska kunna rättfärdiga min kärlek till de här miljöerna.

  Stig Henriksson: Välkommen hit! Roligt att du tycker om mina bilder!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.