Vågåkyrkja

_DSC0444v

Vi har lämnat Jotunheimen bakom oss och reser nu utefter älven Otta och den långsmala sjön Vågåvatnet. Där sjön smalnar av i öster slinker väg 15 över på andra sidan och hamnar rakt i den lilla tätorten Vågåmo.

_DSC0445v

I Vågåmo finns en stavkyrka. Eller snarare det som är kvar av en stavkyrka.

Vågåkyrkja byggdes som stavkyrka 1150 men byggdes om till dagens utseende omkring 1625. Församlingen växte och den lilla stavkyrkan räckte inte längre till.

_DSC0431v

_DSC0434v

Mycket av byggnadsmaterialet återanvändes och här och var finns de urgamla träsniderierna kvar. Åratals lager av tjära ser ut att nästan ha kokat på ytan.

_DSC0435v

_DSC0436v

_DSC0438v

De här gavelprydnaderna är otroligt vackra och den lilla staden har gjort en stor modell av korset och satt mitt i sin infartsrondell.

_DSC0440v

Runt om den lilla kyrkogården går ett staket vars make jag aldrig sett förut; stående skifferplattor med stolpar av trä. Varje stolpe har en egen liten mössa av skiffer. Märkligt.

_DSC0443v

Vi har vänt nosen österut. Vi är på väg mot Sverige igen…

Kommentarer

  1. Befriande med ett folk som inte känner att de måste riva och bygga nytt vart hundrade år.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.