Jotunheimen – Skagastølstindane och Turtagrø

_DSC0404s

Vi reste mycket i Norge när jag var barn. Det har sagts mig att vi tältade och jag har sett bilder, men jag minns inget av det. Men de här bergens siluett minns jag alldeles absolut. Här har jag varit förr.

Detta är Skagastølstindane i Jotunheimen, jättarnas hemvist. Här i Jotunheimen finns Nordeuropas två högsta berg, Galdhøpiggen 2.468 meter och Glittertinden 2.464 meter. Förövrigt finns 18 toppar till över 2.000 meter, varav den högsta toppen i Skagastølstindane är nummer tre, med sina 2.405 meter över havet.

Hisnande.

_DSC0403s

Fast namnet Jotunheimen har det här området inte haft särskilt länge. Det härstammar från den fornnordiska mytologien och det var den norske författaren och journalisten Aasmund Olavsson Vinje som började kalla fjällområdet Jotunheimen på 1860-talet.

_DSC0401s

En bit opp på väg 55 över högfjället ligger hotell Turtagrø, alldeles mitt emot Skagastølstindane. Här finns två större hus varav det ena är hypermodernt och det andra, Sveitservillaen från 1889, har intensiv snickarglädje. Båda är fina på sitt sätt. Platsen är ett skidparadis vintertid.

_DSC0402s

Den högsta toppen, Storen, döljer sin majestätiska hjässa i molnen.

Kommentarer

 1. Jag tänkte redan när jag såg bilderna från Nesheimstunet att de hade mycket gemensamt med den stämning vi mötte i Long Sheng-området i Kina som Christina hunnit berätta lite om. Trähusen, de omålade som bildar rum emellan sig... den mäktiga naturen och den fuktmättade luften som ger så fint ljus.

  I den här överdådiga snickarglädjen ser jag också gemensamma drag med Kina. Märkligt.

  SvaraRadera
 2. Underbara bilder,det är svårt att ge rättvisa åt detta storslagna landskap.
  En gång träffade jag en tysk fotograf i Sogn .Hon var helt forfärad och rädd, hon hade sett de små husen av sten som trollen hade bygd på fjäll topparna.Vet ej vem som hade lurat i henne att vardarna var trollens hus.

  SvaraRadera
 3. Karin: Det märkliga är att jag tänkte på er och er Kinaresa också när vi åkte här. Kan inte säga vad det var, bara en samstämmighetskänsla. Kanske ljuset och det dramatiska landskapet. Draken tycks vara en gemensam nämnare i både norsk och kinesisk snickarglädje...

  Wenche: Det är mycket svårt. Den är andlösa, hisnande känslan i landskapet är snudd på omöjlig att fånga på bild. Trollens hus... Tja, varför inte. Så är det nog. Där bor de. ;-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.