Wij Stångjernssmedja och Walswerk

_DSC0472w

Wij var på väg till Wij trädgårdar då vi mer eller mindre snubblade över något som, i alla fall i Miras ögon, var än mer intressant. Ett gammalt bruk.

_DSC0473w

1797 anlades här vid Wij herrgård en stångjärnssmedja som tog hand om tackjärnet från Åbrons masugn, en av anläggningarna inom Ockelboverken. Som vanligt var det tillgången på vattenkraft som bestämde läget.

_DSC0474w

Nötboån dämdes upp och ett antal knipp- och spikhammare installerades.

_DSC0477w

_DSC0516w

Smedjan brann ner på 1860-talet men byggdes omgående upp igen.

_DSC0517w

I mitten på 1880-talet ersattes smidesverksamheten med valsverk, först ett mediumvalsverk och senare ett finvalsverk.

_DSC0520w

_DSC0522w

Verksamheten upphörde 1933 och verket lämnades med maskiner och inredning helt intakt.

_DSC0523w

_DSC0524w

_DSC0525w

_DSC0527w

I mitten av 1980-talet togs det gamla valsverket och dess vackra byggnader omhand av Stiftelsen Wij Valsverk och idag finns här industrimuseum och utställningslokaler.

_DSC0529w

_DSC0531w

Fast Mira snusade hellre på dammar, kanaler, generatorer och motorer än tittade på utställning, trots att där fanns mycket fint och sevärt. Jag är oförbätterlig. Jag vet.

_DSC0532w

Grrrr...

_DSC0475w

På andra sidan den lilla kanalen ligger Turbin Konsthantverk som också hade mycket fint att fingra på. Och jag tyckte nästan när jag gick där, att jag kunde höra det omisskännliga surrandet av en turbin under golvet.

Kommentarer

 1. Du ser verkligen de tekniska fantaterierna. Antagligen för att du är kunnig i detta - man kan ju ha seende ögon utan att se, man kan ha brist på kunskap. I Wij ser jag trädgården :-)

  Du vore en bra guide på sådana här ställen. Även om du själv , i ett tiidgare inlägg, efterfrågande kompetenta guider för eget behov då du anträder en mekanisk verkstad eller turbinhall.

  Tack för fotoguidning hur som helst!

  SvaraRadera
 2. Viola: Nej, se kunnig är jag inte. Bara omåttligt nyfiken. Och rapport från trädgården kommer straxt!

  SvaraRadera
 3. Läckert! Tänk så mycket intressant det finns att titta på, överallt - om man bara har korpgluggarna öppna. Här "brinns" det för både teknik och konsthantverk. Plus en massa annat.

  SvaraRadera
 4. Vilka bilder du tagit i sommar!Norge är gudomligt. Jag var i Wij trädgårdar förra sommaren men med dina ögon blir allt ännu vackrare. Berit

  SvaraRadera
 5. Näst sista bilden är läcker.
  Det ser ut som ett "inte riktigt snällt" hus i en tecknad film.
  Där bor den elake uppfinnaren.

  SvaraRadera
 6. Annica: Tack! Ibland känns det som om hela jag bara är ett par enorma korpgluggar. På gott och ont...

  Berit: Tackar och bockar! :-)

  Skaffaren: Om en liten stund blir förnsterögonen blodröda och grinmunnen öpnnar sig till ett isande avgrundsflin.... Hua...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.