Motorfabriken Pythagoras



Jag gillar gammal teknik! Som om det skulle kunnat undgå någon av mina trognare läsare. Jag kan inte riktigt förklara varför. Det är något med form och funktion. Det är vackert. Det är fattbart.



Därför har den gamla Pythagorasfabriken i Norrtälje länge stått på min besökslista och i lördags for vi dit. Det var varmt - för att inte säga svettigt - och vi kom bakvägen och där var trappor och brant och lite dålig skyltning. Men till slut kom vi fram och in på den kringbyggda gården högt över den lilla stadens tak.



Jag vet inte vad det är som händer med mig när jag hittar sådana här miljöer. Jag vet bara att jag tycker det är så vansinnigt spännande.



På något sätt ser jag verksamheten i full gång. Människorna, ljuden, springet över gården, remmarnas flapprande i taket, svarvspånens glänsande ringlor på golvet. Doften av varm metall, kylvatten och smörjolja. Jag går igång på sånt här. Jag kan inte förklara mig bättre...



Och nu måste jag hämta fakta från Pythagoras industrimuseums hemsida. Jag är inte teknikintresserad på det viset att jag kan rabbla motorhistoria ur minnet...

Verkstads AB Pythagoras grundades i Norrtälje 1898 och kom snabbt att bli stadens största arbetsplats. Här tillverkades olika verktygsmaskiner och framförallt tändkulemotorer, vilket företaget kom att bli känt för. Från fabriken i den lilla staden Norrtälje skeppades motorer ut till världens alla hörn.

Fabriken står kvar i nästan orört skick, sedan verksamheten dog ut på 1960-talet. Hela produktionslinjen finns kvar: från kontoret med ritningar och andra arkivalier till maskinhallen med motorer och maskiner.

Johan Viktor Svensson , fabrikör av blåslampor och fotogenkök, planerade för en svensk bilfabrik. Hans hustru som var uppvuxen i skärgården ansåg att en motor som kunde lösa böndernas och skärgårdsbefolkningens kraftbehov var en bättre satsning.

Fabriken byggdes upp vid Nacka strand och 1900 lämnade den första motorn fabriken. Fem år senare hade andra fabriker tagit upp konkurrensen. Bland de större fanns Bolinders, Munktells och Lysekils mekaniska verkstad.

Tändkulemotorn hade fått sitt genombrott och fanns snart tillgänglig i varje större by. Allt fler blev förtrogna med motorer, teknik och mekanik. Entreprenörsandan var stark liksom tekniktilltron. Bysmedjor utvecklades till reparationsverkstäder eller till mekaniska verkstäder. Verkstäderna blev utbildningsplatser för blivande verkstadsindustriarbetare.

Den tekniska infrastrukturen hade nu utvecklats så att Sverige definitivt kunde ta steget in i industrisamhället. Att Sverige snabbt kunde hämta in det tekniska försprånget som de flesta länder i Europa hade, är i stor utsträckning tändkulemotorns förtjänst.


Från början startades Pythagoras för att tillverka räknemaskiner. Därav namnet. Det gick inte så bra. Maskinerna blev stora och ohanterliga och i praktiken svåra att använda. Så med en mellanlandning vid lås och mässingsföremål började man istället tillverka tändkulemotorer.

Tändkulemotorerna, vars ljud är så starkt förknippat med min barndom, har jag skrivit om förut.




Motorerna hette Fram och Drott. Ståtliga namn på starka, stolta motorer som - bokstavligen - drev Sverige framåt. Fabriken tillverkade även svarvarna som behövdes för motortillverkningen själva.




I början av 1980-talet var det någon som fick för sig att Pythagorasfabriken skulle rivas, men den räddades av en grupp entusiaster.

Och det var en jäkla tur det, för nu står fabriken på Riksantikvarieämbetets lista över mest bevarandevärda industriminnen.






Museet ägs idag av Stiftelsen Motorfabriken Pythagoras och drivs av denna med hjälp av stödföreningen Pythagoras Vänner.





Plötsligt medan jag gick här i godan ro och sög i mig atmosfär, brakar popmusik igång på hög volym. Jag for i taket, minst sagt. En liten grupp människor hade samlats i ett hörn av fabriken och satt igång ett obegripligt bildspel. Vad jag förstod hade det inte ett dugg med fabriken att göra...



Det var en "installation" i samarbete med Konsthallen. Vällovligt i sig. Att skapa spännande möten mellan olika uttrycksformer kan vara väldigt givande. Men - tro mig - det här var bara väldigt malplacerat. Och störande.



På hemvägen satt jag och funderade på vad man skulle kunna göra i en sådan här miljö i stället. En "konstform" som är bortglömd (?) är ljudskapet.

Tänk att få göra något sådant här. I flerkanalstereo. Högtalare runt om i lokalen. Sammanvävda ljud, röster, musik - allt med anknytning till verksamheten. Spännande ljussättning. Strålkastare som skapar skuggor och dagrar, belyser detaljer, vandrar genom rummet.

Ack ja... DET hade varit roligt - både att se och att göra.






Men jag får nöja mig med mina bilder. Fånga mina vinklar. I min fantasi höra ljuden.

Av människorna vars verklighet det här var. Heder åt dessa människor.







Kommentarer

  1. Via Skaffarens blogg hittade jag hit och fann mycket att läsa/se. Jag är också "såld" på gamla fabriker och verkstäder. Pythagoras har jag hört talas om genom en vän som är mycket intresserad av gammal miljö och teknik. (Dessutom en mycket skicklig svarvare och mekaniker, vilket kommer väl till pass eftersom han älskar veteranmotorcyklar.)
    Han tipsade om en gammal verkstad/fabrik i Norberg som heter Torshammar. Outforskad?
    (Och ja, här är en till som också mest går svartklädd! :o)

    SvaraRadera
  2. Anta Snaque: Välkommen hit! Jag tycker det är så roligt att se hur bloggvänskapskretsen ökar genom att man hittar till andra via varandra hela tiden. Roligt att jag kunde visa dig lite Pythagoras då, så kanske du har möjlighet att komma dit och titta själv så småningom. Ja, Torshammar är ännu outforskat. Men jag tar gärna emot alla spännande tips jag kan få, och skriver upp dom i min "Att besöka-bok".

    SvaraRadera
  3. Oj, vad mång vackra bilder du tagit!
    Vilken fantastisk miljö. Har inte hört talas Pythagoras.
    Förstår att det var ett lyckat besök!
    Ha det gott.

    SvaraRadera
  4. Ting o Tankar: Åh, tack! Ja, det var verkligen en fantastisk miljö. Och vänta till du får se bilderna från kontoret...

    SvaraRadera
  5. Fasen vad fint. Förslag: Lägg den där ljudfilen som ligger i slutet överst i bloggposten istället, och uppmana att man slår på den. Det skulle ge den rätta känslan till bilderna medan man tittar på dem.

    SvaraRadera
  6. Ännu ett härligt inlägg med fina bilder.
    Jag fastnade för det uppochnedvända "S"et i ordet DIESEL. Charmigt.
    Och ljudfilen naturligtvis.

    SvaraRadera
  7. Johnny: :) Jo, jag vet, men ljudfilen är inte min, så jag tänkte att jag skulle ligga lite lågt med den. Däremot är det rätt maskin på rätt ställe.

    Skaffaren: Tack. Haha! Diesel-s:et hade jag inte ens sett. men så är det ju!!!

    SvaraRadera
  8. Och vi har just missat tändkulemotorns dag i Lysekil...

    SvaraRadera
  9. Ninna: Näh! Vilket öde!!!

    SvaraRadera
  10. Du gör så att jag vill åka dit, vi har sommarstuga i trakten, så det är ingen omväg precis. Vilka underbara bilder, jag har bara varit utanför, nu är det nog dax att se mer. Brittmari

    SvaraRadera
  11. Vi var där för några år sedan, tillsammans med vår veteranbilsklubb. Ett fantastiskt ställe!!!
    Väldigt roligt att se dina bilder därifrån!

    SvaraRadera
  12. Randiga Tråden: In med dig! Det finns något för alla att kika på!

    Christina: Bra utflyktsmål för veteranbilsklubb. Den här miljön är verkligen intressant ur många synvinklar.

    SvaraRadera
  13. slottsträdgårdsmästaren18 augusti 2010 kl. 19:58

    Vi bodde grannar med fabriken när jag var liten. Några av våra bilder var lika Mira...http://gardener.blogg.se/2009/october/pythagoras-i-norrtalje.html

    SvaraRadera
  14. Slottsträdgårdsmästaren: Aha! Så det var här du såg dagens ljus! Kul att veta, jag har undrat var i Norrtälje det var. Jag var faktiskt in och tittade på ditt Pythagorasinlägg när jag gjort mitt, eftersom jag misstänkte att du inte kunnat hålla dig därifrån du heller. Men jag hade inte kollat innan jag var där.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg