Augusti


Les Très Riches Heures du duc de Berry, aout

Skördemånad haver 31 dagar och Solen löper i Jungfrun.

Skördemånad säger:
Nu slår jag av kornet det vita
och ser därtill om lien kan bita.
Jag dricker och äter bitter mat
och plägar mig väl av skön sallat.

I denna månad skall man ingen läkedom bruka, som är gjord av honung. I rötmånad vakta dig för mjölk och söt mat, bitter mat skall man bruka och så skall man icke dricka för mycket vin. I Jungfrun är gott att avvänja barn, att bygga och få sig en jungfru, men icke ligga när henne.
Vad kostar råvaran? - Och vad är min egen tid värd? Nu kommer sensommarens lilla räkneoperation, när vi sätter oss ner för att fundera ut om källarens hyllor ska få fyllas av egna inläggningar eller under vinterns lopp efterhand förses med fabrikskonserver.

Med egna råvaror eller billiga sådana, tvekar vi väl inte att sätta på syltgrytan, men nog bör vi tänka både en och två gånger, innan vi tillhandlar oss dyrbara bär och frukter, snoppar, rensar, passerar, steriliserar...

Fabrikskonserverna är ju så bra numera...

Men vad går upp mot faster Hilmas plommonsylt eller Trinas äppelmos?

Ur Husmoderns köksalmanack 1959.


Kommentarer

 1. Köpa bär?
  Aha, du tänker så.
  Här ute på landet är det gott om bär och svamp, men ont om jungfrur.

  SvaraRadera
 2. Tack, Mira! Jag tycker om dom här månadsinläggen med duc du Berry m.m.
  Om bär: förra sommaren var det så fantastiskt bra med blåbär på "vår" ö, stora saftiga bär. Då fick vi in vanan att plocka en mugg till frukostens filmjölkstallrik varje morgon. Sen har vi fortsatt hela resten av året genom att använda frusna bär (köpta, inte egen infrysning). Massor av antioxidanter och nyttigheter. I år vet jag inte riktigt hur det blir. Senast jag kollade i blåbärsskogen såg det lite mer skruttigt ut.
  Jag kommer ihåg att du nån gång hade nån supernyttig "drink" med blåbär. Ska leta upp den i din blogg och prova nån gång.
  Önskar dig en härlig augusti!

  SvaraRadera
 3. Skaffaren: Hehe! Borde väl kanske skrivit att övre texten kommer från Bondepraktikan... Jungfruliga bär?

  Gabrielle: Tack! Det har blivit nästan som en ritual att lägga in en ny bild den första i varje månad. Bilderna från Berrys bok är så detaljrika och spännande. Kolla bara in de där figurerna som badar i floden!

  Den där "blåbärsguckan" är verkligen en riktig höjdare. Hur något så gott kan vara så nyttigt. Vi dricker den så ofta vi kan. Det verkar finnas lite blåbär här och där, men inte sådana mängder som förra och förrförra året. Mumsigt det låter att gå ut och plocka ditekt till morgonfilen! Härlig själv! :)

  SvaraRadera
 4. Akk, denne herlige august. Ofte mer sol i den enn i juli. Her ble det satt nedbørsrekord, masse regn. Triste blomster....

  SvaraRadera
 5. Anita: Och här har vi haft snudd på värmerekord... I östra Sverige. På västkusten varannnandagsväder, men nu regnar det igen. Låt oss hoppas på en varm och mogen augusti! :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.