Engelbrektskyrkans lamporEngelbrektskyrkans lampor är någonting alldeles i... hästväg. Jag kan inte påstå att de är vackra. Eller kan jag det? De är så makalöst, påkostat fnattiga med ett formspråk mitt emellan Jugend, nationalromantik och... vad ska jag säga??? Sagan om ringen?

Vad jag förstår så är det kyrkans arkitekt, Lars Israel Wahlman, som ritat även lamporna. Och på något sätt går formspråket igen, oavsett de är gjorda av smidesjärn eller glansigaste mässing.

Lampan ovan, som sitter i långskeppet, har symbolerna för tro, hopp och kärlek i nederkanten. På krönet står en man och en kvinna. Kvinnan med en kvast och mannen med en spade. Detta par återkommer på flera av lamporna.
De grandiosa ljuskronorna i långhuset - fyra till antalet - pryds var och en av tre apostlar.Vilket putsarbete! Undras hur de gör? Häxan?Här finns återigen mannen och kvinnan på en lampa alldeles innanför portiken i väster.
I portiken, eller brudgången som den också kallas, kommer lampan igen - denna gång utan sitt krönande par.
Den här lampan sitter alldeles innanför den nordvästra ingången till brudgången.På läktaren finns också en samling makalösa skapelser. Dels de här, som omger pelarna och dels två stora ljuskronor alldeles framför orgeln.
I trappan upp till läktaren sitter den här lyktan.
Och i taket utanför norra ingången finns denna plafond.Hela kyrkan omges även av ett stort antal fantastiska utomhuslyktor som inte är av denna världen, och... Jag älskar dem! Se dessa lampor och lyktor här.

Se, det var väl ett upplysande inlägg!

Kommentarer

 1. wow,så häftigt.Jag måste ta med mig skissblocket och åka dit.

  SvaraRadera
 2. Wenche: Det tycker jag var en bra idé! Missa inte utomhuslyktorna! Hela kyrkan är värd att skissa av förresten!

  SvaraRadera
 3. Vilken kyrka! Jag är allt lite avundsjuk på er som har så mycket vacker och fantastisk arkitektur "runt husknuten".
  Du har en härlig blogg, både med fina bilder och fängslande fakta.
  En sak till: Skymtade i ögonvrån någonting om trompe l´oeil men klickade på något annat intressant först och sedan var det borta. Var hittar jag det? Har sökt förgäves. Jag är så intresserad av denna konstart. Målar lite amatörmässigt själv.

  SvaraRadera
 4. Anta Snaque: Visst är det härligt att det finns så mycket att se här runt Stockholm. Nu vet jag ju inte var du bor, men jag har upptäckt att det finns så oerhört mycket att se på andra ställen runt om i landet...

  Trompel 'oeil skrev jag om i samband med ett museibesök jag gjorde för ett och ett halvt år sedan. En utställning på Nationalmuseum:

  http://mirasmirakel.blogspot.com/2009/01/trompe-loeil-lura-gat.html

  SvaraRadera
 5. Funderar allvarligt på att stjäla lyktan i trappen till läktaren.

  SvaraRadera
 6. Noras paraply: Glöm inte stege! ;)

  SvaraRadera
 7. Tack Mira, nu har jag läst ditt inlägg om trompe l´oeil. Intressant! Önskar jag haft möjlighet att se utställningen.
  Om du vill se några saker jag målat för att (försöka) lura ögat så hittar du dem på mina två bloggar, se nedan.
  Det senaste 2010-08-11 på "Pyssel & Pinaler". De två tidigare 2010-03-18 och 2010-05-26 på "Snaquesaligt".

  SvaraRadera
 8. Oiii, det her er lige mig! Farvene og design er guddommelige! Kirken er så vakker og smuk. En oplevelse for hjerte og sjæl ("en saltvandsindsprøjtning", som vi plejer at sige "hernede") Tak, Mira!

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Anta Snaque: Ja, det var en spännande utställning, tyvärr var det alldeles för mycket folk där den dagen, så det gick knappt att komma fram till tavlorna. Din tröja med knapp och snoddar var verkligen välgjord! Så där så man skulle behöva gå fram och känna efter...

  Aputsiaq: Saltvandsindsprøjtning! Det lät vederkvickande. Jag tror vi kan tänkas använda uttrycket vitamininjektion om liknande upplevelser. Roligt att du tyckte om!

  SvaraRadera
 11. Mira, vad kul med beröm! Tack!
  En som verkligen målar trompe l´oeil så man vill känna på konstverken är Yrjö Edelmann. Tror mig ha hört att när han ställt ut sina "inslagna paket med tejp" så får han ibland "bättra på", speciellt tejpen, för att folk har försökt pillra loss den och nött bort lite av färgen. (Ett slags beröm...)

  SvaraRadera
 12. Jag har aldrig varit i den kyrkan, men tänkt många gånger. Efter dina bilder måste jag dit. Gillar bilden på stora lyktan/ljuskronan (nummer tre?) Maffigt! Ping för att slippa pustputsa den!

  SvaraRadera
 13. Anta Snaque: Ja, jag har sett Yrjös tavlor, så jag kan verkligen förstå att folk försöker känna på dom...

  Kesu: Mmm... Jag kan tänka mig att en väldigt maffig orgelkonsert skulle låta mumma i den kyrkan! Jag vet inte hur höga ljuskronorna är, men nog såg de stora ut. Tre flaskor häxan per lampa???

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.