Tysta gatanEmellan Karlavägen och Lützengatan på Östermalm i Stockholm går en osannolik liten gata, enkelriktad och avstängd från trafik från Karlavägen. Här är husen låga. Tre våningar plus vindsvåning. Några lite högre hus finns, men de är undantagen som bekräftar regeln.

Husen som byggdes 1916-19 är ritade av arkitekten Gustaf Adolf Falk och var från början tänkta som... enfamiljshus.

Efter 1920 tillkom några flerfamiljshus ritade av Cyrillus Johansson.
Och här är verkligen tysta gatan. Musik hörs från ett öppet fönster i den ljumma sommarkvällen, någon promenerar sin hund. Ett ungt par strosar sakta gatan fram...
Bortifrån Karlavägen hörs stadens larm och brus. Bilar, motorcyklar, skrän... fockar. Men inte här.
Jag vet inte säkert, men jag skulle inte tänka mig att detta är enfamiljshus längre. De har nog gjorts om till lägenheter. Visserligen stora och exklusiva, men ändå.
Det hade varit spännande att komma in på någon av gårdarna och se hur det ser ut där, men i de här kvarteren håller man sina portar låsta.
Gatan påminner lite om Danderydsgatan lite längre norrut, också den en tvärgata till Karlavägen. Jag har varit där och bilder kommer senare.
Jag är - som ni märker - svag för arkitektur från runt förra sekelskiftet. Jag strosade Östermalmsgatan från Karlaplan till Engelbrektsplan för några dagar sedan. Tog inga bilder, men höll på att vrida nacken ur led för att kunna titta på alla häftiga hus och arkitekturdetaljer.Jag återkommer i ärendet...


Visa större karta

Kommentarer

 1. Du tar så vackra bilder, visst är det kul med alla detaljer.

  SvaraRadera
 2. Randiga Tråden: Tack! Men visst är det ofta detaljerna som gör det. De och proportionerna.

  SvaraRadera
 3. Er helt satt ut med tanke på at det bodde EN FAMILIE i disse store husene. Den svenske overklassen har vært meget rik. Du finner slike eiendommer på Frogner, Homannsbyen og Uranienborg i Oslo, men ikke i så mange, tror jeg...

  SvaraRadera
 4. Anita: Den svenska överklassen var - och är - mycket rik. De som bor här nu hör väl till de rikaste i Sverige. Inte desto mindre är arkitekturen snygg!

  SvaraRadera
 5. jeg bestilte hotell i Strandvägen en gang, forsto ikke at dette var i et rikmannsstrøk før vi gikk ut av bussen og så rett på Svenskt Tenn og en Bentley-butikk! Bilbutikk med vindusutstilling...

  Dagen etter våknet jeg av klaprende hestehover. Det var en strunk mann til hest på sin flotte ganger - i passe fint trav mot Djurgården. Jeg trodde at klokka hadde stoppet opp på 1930 eller så.

  Ytterst flott arkitektur, spesielt de overlessede jugend-husene langs nevnte Strandvägen.

  SvaraRadera
 6. Anita: Jojo! Sa dig inte priset på hotellrummet någonting om var du hamnat? Men det kan ju å andra sidan vara intressant att även göra sådana här erfarenheter. Jag har fotograferat ett hus på Östermalm som ser ut som en Disneyborg. Bilderna kommer.

  SvaraRadera
 7. Man får sån upptäckarlusta av att titta in hos dig! Den här gatan visste jag inte om, den är helt underbar.

  SvaraRadera
 8. Noras paraply: Tack! Att bara strosa förutsättnigslöst på stan - gärna en bit från sevärdheter och turiststråk - kan ge väldigt värdefulla upptäckter!

  SvaraRadera
 9. Ikke sjokkerende dyrt, men vi hadde kanskje flaks. Forresten er et av hotellene i Strandvägen nevnt på Tripadvisor med advarsler om veggedyr... Vi bodde ikke der. ;)

  SvaraRadera
 10. Vissa av dessa hus bebos fortfarande som en familjshus. Någon av Sveriges rikaste familj innehar ett av husen.

  SvaraRadera
 11. Fina foton du tar - kan säga att den innergård på Tysta gatan jag sett inte var särskilt fin. Liten och mörk. Jaa, har vänner som bor i en våning intill de som har ett helt hus på Tysta gatan. Andra vänner bor på Strandvägen med underbar utsikt. Trots detta är de som "folk är mest" :-)

  SvaraRadera
 12. 4 hus på gatan är enfamiljs hus

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.