Kunskap i färg



Några gånger förut har jag visat böcker som betytt väldigt mycket för mej under min barn- och ungdom. Och om jag ska fortsätta med det, så kommer jag inte undan de här: Almqvist & Wiksells serie "I färg".

Där finns Fåglarna i färg, Husdjuren i färg, Trädgårdens blommor i färg och så vidare. Jag älskade de här böckerna och mycket av min naturkunskap har grundlagts här, långt innan TV:s fantastiska naturprogram från världens alla hörn. Det jag minns att jag tittade på som barn var "Korsnäsgården" med Nisse Linnman. Är det bara jag som minns Nisse Linnman?



Den här bilden är från Djuren i färg, med text av Kai Curry-Lindahl och illustrationer av Karl Aage Tinggaard. 1963.



Den mest älskade och sönderlästa: Floran i färg. Så fort jag hittat något som jag inte visste vad det var, åkte Floran fram, och jag bläddrade och bläddrade tills jag hittat växten. Gick jag bet, var det bara att gå till far. Han visste det mesta. Text Lorentz Bolin och Lennart O. A. von Post med illustrationer av E. Hahnewald. Katten bland hermelinerna: utgiven på Gebers förlag. 1950.



Fåglarna i färg kom inte långt efter i användande. Jag kan nästan varenda bild utantill! Text Sigfrid Durango och illustrationer Karl Aage Tinggaard (igen). 1964.



Husdjuren i färg. Jag visste precis hur en Dölehäst såg ut, eller en Jerseyko eller varför inte en Randig plymouth rock... Text Ivar Johansson och illustrationer Karl Aage Tinggaard (igen!). 1958.



Trädgårdens blommor i färg. Trädgård i min barndom var mest ett tvång att krypa runt på alla fyra och slita våtarv ur rabatterna. Men växtintresserad var jag, och jag tyckte om att titta på vad man skulle kunna ha i sin trädgård. Fast trots allt var det nog den vilda floran som lockade mest... Text Runo Löwenmo, illustrationer Verner Hancke. 1956.



Sist men inte minst Stenar i färg. Den köpte jag när jag ärvt Morfars mineralsamling, för att kunna få reda på vad det var för något jag fått. Åh, vad det var spännande! Grönskiffer, kvartsporfyr, migmatit... Text Per H Lundegårdh, fotografier Folke Johansson. 1961.

Den här sextetten böcker skimrar fortfarande i min bokhylla, och jag tar fram någon av dem ibland och stryker över pärmen och gläds åt de tidstypiska bilderna.

Har ni några sådana där böcker i era hyllor eller som ni minns, som betydde mycket för er när ni var barn?
Slottsträdgårdsmästaren vet jag, har ju beskrivit sin Gyllene bok om naturen och jag min Gyllene bok om Astronomi.

Skriv gärna och berätta!

Kommentarer

  1. Oj. Som att kraschlanda i juraepoken. Fåglarna och kossorna känner jag igen som om det var i går, trots att det var ett halvt sekel sen jag läste böckerna...

    Och farbror Nisse minns jag väl. Han pysslade om fåglar på Långängen. Jag tränade där.

    /Staffan

    SvaraRadera
  2. Jag har dem alla i bokhyllan - nästan sönderlästa.
    Gyllene böcker har jag ett par också, men minns inte vad de heter - måste titta efter. De var utmärkta blädderböcker, jag tittade på bilder och blev nyfiken på vad det handlade om och fick så lite kunskaper på köpet.
    har aldrig tittat så mycket på TV så Nisse Linnman minst jag bäst från radion.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Åh, vilka minnen de böckerna väcker...jag älskade dom!

    Och Nils Linnman och Korsnäsgården - klart man minns :)

    SvaraRadera
  4. Staffan: Juraepoken??? Nämen, så gamla är vi väl ändå inte... Långängen? I Stocksund eller annanstans?

    em: Jag tror att man inte var så övermätt på bilder från alla håll och kanter då, på 60-talet, så därför tog man till sej alltin på ett annat sätt. Jag minns att jag slukade de där bilderna.

    Christina: Jag skulle bra gärna vilja veta vilka motsvarande böcker som djur- och naturintresserade barn slukar idag, och som dom sen sparar och sparar i sina bokhyllor. Dagens Nils Linnman? Martin Elmtenäs! Han är guld!

    Ha en skön helg allihopa!

    SvaraRadera
  5. Hittade hit via Christians blogg..

    Åh, vilka vackra böcker! Bilderna känns bekanta på något sätt..
    Jag har länge sökt en annan skolbok som jag tyckte så mycket om i småskolan - nämligen geografiboken om de svenska landskapen. Jag kan minnas bilder och texter i den och det skulle vara fantastiskt att få se den igen.

    Långängen - Stocksund...? Där bodde jag (dvs min familj) i många år när jag var i tonåren. Långängståget minns man ju..

    SvaraRadera
  6. Smulan: Välkommen hit! Tänk, jag minns inte min gamla geografibok alls. Kan inte varit samma... Däremot minns jag mor, hon tyckte den var lite tråkig, så hon hade klistrat in roliga gubbar här och var...

    Stocksund verkar det vara rätt många som har knytningar till här...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg