Cedergrenska tornet - StocksundOm man färdas på E18 norrut mot exempelvis Täby eller Norrtälje eller vart man nu ska, så kan det hända att man får syn på ett märkligt och fantasieggande torn alldeles vid bron över Edsviken. Detta är det Cedergrenska tornet, byggt av jägmästar Cedergren.

Albert Gotthard Nestor Cedergren (1849-1921) var den förste som köpte tomt av det nybildade exploateringsföretaget Stockby AB. Hans ursprungliga idé var att bygga ett utsiktstorn på tomtens högsta punkt.Efterhand utvidgades denna tanke till att omfatta ett torn med bostadsrum. Flera arkitekter var inkopplade på projektet, bland andra Lars Israel Wahlman, som ritat Engelbrektskyrkan i Stockholm och Ferdinand Boberg som ritat NK-huset och Rosenbad, också i Stockholm.Wahlmans förslag bestod av en kvadratisk byggnadskropp, i vars ena hörn en tornbyggnad med trappa fanns. Byggnaden består idag av källarvåning och fyra våningsplan. På fjärde våningen ligger en stor festsal, Riddarsalen. Fortsätter man upp i tornet från riddarsalen kommer man upp på en stor takterass med milsvid utsikt över nejden.

Cedergren avbröt ideligen arbetet med tornet och kom med egna idéer om utförandet. Det viktiga för honom var själva byggandet: att tornet byggdes hantverksmässigt med gamla tekniker, av många hantverkare och under lång tid. Vid Cedergrens död 1921 var tornet ännu inte färdigt.Cedergrens döttrar testamenterade tornet och marken med dess botaniska trädgård till Skogshögskolan, som överlät fastigheten till Nordiska museet. Tornet var tämligen förfallet då det 1981 såldes vidare till Danderyds kommun. Under åren 1994-96 slutfördes slutligen bygget.I Cedergrenska parken finns ett omfattande arboretum. Cedergren planterade många träd, främst barrträd i sin trädgård. Cypress, kaukasisk gran och Douglasgran är några exempel.

Tämligen exakt 100 år efter att bygget påbörjades, kunde det äntligen invigas i april 1996.

Kuriosa 1: Ett värdeskrin, inmurat på hemlig plats i tornet, får öppnas 100 år efter invigningen, den 21 april 2096.

Kuriosa 2: Cedergren köper sin tomt 1889. Ett år innan, 1888, har min morfars far och hans familj just flyttat från Stockby gård och in till Fjällgatan i Stockholm.

Kommentarer

 1. Men kära Mira. Hur hinner du? Har du butler, påklädare, chaufför, städare och kock? Jag fattar ingenting. Men kör på. Jag tittar ofta in...

  Staffan

  SvaraRadera
 2. Hmm... Jag är hemma och förkyld... Och bilderna tog jag i somras... Butler... Näe.

  SvaraRadera
 3. Intressant att få bakgrunden till tornet.
  Jag stannade till där en gång för länge sedan och kikade runt. En märklig och fantastisk byggnad.

  SvaraRadera
 4. Christina: Ja, det är verkligen fantasieggande! Jag kommer att lägga in fler bilder på tornet, men de finns på jobbet, så det får vänta tills jag blir frisk. Och håll med om att tornet ser mycket större ut på håll än när man står tätt inpå...

  SvaraRadera
 5. Håller helt med, det var mitt intryck också.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.