Ofvandahls
Ofvandahls konditori har jag hört talas om både nu och då. Har man både föräldrar och en make som varit Uppsalastudenter, så är det ofrånkomligt.
Alltså gick vi dit. Vi drack Lapsang Souchong och åt varsin smaskig baguette med ost och skinka. Baguetterna var frasiga och goda och teet serverades i lösvikt och tesil.
Miljön är verkligen speciell. Tiden har stått stilla med allting, utom med golvmattan som såg ut att ha sett sin bästa.
Ovanför den här soffan tronar Erik Ofvandahl själv, grundaren av etablissemanget. Han var född Andersson och och drev innan Ofvandahls Anderssons Damcafé. (!) Åh, jag kan se det framför mig. Alla dessa fina uppsalafruar som satt och drack sitt kaffe och åt sin lilla bakelse. Skvaller, menande blickar, förtroenden och kära hjärtanes! och fi donc! Och inte en mansperson så långt ögat kunde nå. Om man inte räknar Andersson själv då.
Ja men så trevligt - en skylt som säger att man inte får läsa läxor. Så'na skyltar borde det finnas fler av - i alla fall tyckte jag det när jag gick i skolan. Fast jag behövde nog inga skyltar av det slaget för att avstå från läxorna...
SvaraRaderaMargaretha
Åh du har varit i Uppsala! Trevligt! Min 'hemma'stad. På Ofvandahs har man fikat en hel del... läxorna var det nog värre med. :)
SvaraRaderahälsar
Nanna
em: Hihi... Konstigt att skylten inte blivit stulen och uppsatt ovanför någons skrivbord. Eller så är det skylt nummer fjorton i ordningen på samma plats... Och man förstår ju att ett konditori kanske inte kan leva på en besökare somm sitter på sin plats en hel dag med bara en kopp te och en bulle...
SvaraRaderaFundera grönt: Så roligt! Åh, Nanna, då kanske du vet något om huset som Alfvénsalen ligger i? Jag har sökt och sökt, men hittar inte vad det heter eller vem som har ritat det...
Jo, även jag har varit på Ofvandals - en gång. Vi gjorde en studieresa till Uppsala när vi läste bok- och bibliotekshistoria. Bland annat var vi i Universitetsbibliotekets arkiv och fick se (men inte röra) alla riktiga rariteter som göms där. Och så var vi på Ofvandals förståss.
SvaraRaderaAnnars har jag mest relation till gamla Bräutigams i Göteborg - ett riktigt gammalt wienerkonditori. För några år sen kom jag till Göteborg, bara för att finna att där numera låg en irländsk pub!
Besvikelsen var stor...
Ninna: Pianisten! Man kan skriva en hel historia bara om pianisten på Bräutigams...
SvaraRaderaordverifiering: heart! Mhm!
Det finns ställen i Sverige där tiden stått stilla och det är kul att få besöka och uppleva dem. Alla smultronställen hinner man ju inte med, så det är tur att bloggvärlden finns. :-)
SvaraRaderaStaffan H: Att blogga är oerhört lärorikt. Både det man får veta av andra bloggare och det man får reda på när man söker fakta om till sina egna inlägg!
SvaraRaderaJa, och den gamla damen som var stamgäst på Bräutigams. Som alltid satt vid samma bord...
SvaraRaderaHur sporadiska besök man än gjorde där så nog satt hon där. Hon och pianisten. Har för övrigt aldrig varit på något konditori med pianist.
Just det... Ofvandahls ja... Märklig lockelse det där stället har. Det är som det där fiket på Nybrogatan, strax bredvid Östermalstorg. Där sitter det också alltid läxläsare. Och soffarna, sist jag var där, var så nedsuttna att man sjönk ner mellan fjädrarna ända till soffbotten.
SvaraRadera/I.
Lilla Eken: Själv satt jag ofta på Café Madeleine på Jakobsbergsgatan med mina böcker, och nej - det var jag inte ensam om...
SvaraRaderaEgentligen är caféer perfekta som läxläsningsställen. Man får något att äta och får vara ifred, men har ändå möjligheten att se lite folk och kanske träffa någon man känner...
Tomé muchos cafés en el Ofvandahls, entre 1977 y 1979, leí varios libros allí. Tack for bilderna!
SvaraRaderaJorge D'Alesio (Buenos Aires)