Virvlande vattenFrån Skillebyholm är resan inte lång till antroposoferna i Ytterjärna. Vi var ju där, syster Ninna och jag för tre veckor sedan, men då hann vi inte se särskilt mycket. Den här gången ville jag absolut se reningsdammarna med deras vattentrappor.En engelsk skulptör vid namn John Wilkes formade de här skålarna i samarbete med ingenjören och antroposofen Theodor Schwenk, som var mycket intresserad av vattnets rörelser och vattenrening.Många former prövades i början innan den här nästan njurformade skålen togs fram. Just den här formen får vattnet att virvla i en åtta från sida till sida innan det rinner ut igen.Förutom att rörelsen syresätter vattnet är den mycket rogivande både att betrakta och att lyssna till.Vattentrapporna går att köpa från företaget Virbela i Järna. Jag måste säga att jag är mycket sugen på att ha några skålar utanför sovrumsfönstret. Tänk att få somna till det här ljudet, i brist på bäck, å eller hav...

Kommentarer

 1. Så roligt att läsa om vattentrappan och dess bakgrund.
  Jag har sett vattentrappan i en skogsdunge i Akalla för många år sedan och den fascinerade mig minns jag.
  Nu vet jag var den kommer ifrån :) Tack!

  SvaraRadera
 2. Christina: Ja, jag har också sett dem förut och undrat mycket. Så fick jag en bok i födelsedagspresent, där jag fick dem närmare presenterade. Och då ville jag absolut se dem och dammarna de byggdes till från början, i verkligheten.

  SvaraRadera
 3. De där vattentrapporna var fascinerande och vackra.

  SvaraRadera
 4. Staffan H: Man kan vekligen bara bli sittande och stirra på vattnets rörelser. Och så det ljudet till. Hypnotiskt och meditativt på samma gång.

  SvaraRadera
 5. Jag satt vid en sådan vattentrappa på en gård i Stockholm idag Mira!

  SvaraRadera
 6. Slottsträdgårdsmästaren: Och det var väl inte helt fel, förstår jag... :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.