När är man turist?

Den här sommaren har jag ju rest omkring i landet en hel del. Nyfikna upptäcktsfärder med kamera och kartbok.

Ofta gör jag också små utflykter med hemmet som utgångspunkt. Några timmar på ett spännande och vackert ställe.

Detta mitt spejande och snokande har väckt frågan om när man egentligen är turist. Till saken hör ju också att jag, tyvärr, både nu och då yttrar en eller annan svordom över just turister; de dräller överallt, de går långsamt och de fyller min älskade bohuskust till brädden så här års.

Så sitter Syster och jag där i bilen med kartorna och turistbroschyrerna i knät och drabbas av en plötslig insikt. Vi är turister... Vi dräller överallt och vi går långsamt. Troligtvis fyller vi också någon sevärdhet till brädden. Hoppsan.

Så när övergår man från att utforska sin egen hembygd till att bli turist? Är vi turister när vi åker ut till Hunnebo och strosar i hamnen?


Så här skriver Wikipedia om turister:
Turism är den sammanfattande benämning för den verksamhet som omfattar människors aktiviteter när de reser till och vistas på platser utanför sin folkbokföringsadress med omnejd, inkluderande övernattning. Turism innefattar människors aktiviteter då de reser till platser utanför sin vanliga omgivning för kortare tid än ett år, för fritidsaktiviteter, affärer eller andra åtaganden. I en snävare definition räknar man bort affärsresorna, som har andra krav, och räknar endast resor på fritiden. I en ännu snävare definition räknar man bort besök hos vänner och släktingar eftersom dessa resenärer inte brukar efterfråga mycket på plats.


Enligt Världsturismorganisationen (World Tourism Organisation, UNWTO) är en turist:
"...en person som för nöjes skull är minst tio mil från sin folkbokföringsadress under minst 24 timmar, enligt den kategorisering som är underlag för beräkningar av turistnäringens statistik."

Så här skriver Nationalencyklopedien i ämnet:
turism (av turist, av engelska tourist, av tour '(rund)resa', 'rundvandring'), benämning på människors aktiviteter när de reser till och vistas på platser utanför den vanliga omgivningen. Besökets sammanlagda vistelsetid skall vara kortare än ett år. Resans huvudsyfte skall vara annat än att utöva ett arbete som betalas av någon på platsen. Turism är även benämning på det ämne inom vilket man studerar hithörande aktiviteter och problem.

Jag vet inte om jag blev så mycket klokare... Jo, syster och jag i bil med kameror, kartor och packning är definitivt turister. Men i hamnen i Hunnebo för en eftermiddag? Två mil hemifrån? Tja... enligt de här definitionerna... troligtvis inte turister. I alla fall inte enligt UNWTO.

Kommentarer

 1. HIST.: sedan 1840; av eng. tourist med samma bet.; till fra. tour '(rund)resa' (säger Hojens Svensk ordbok).
  Undrar vad man sa' dessförinnan, resenär?
  Tack för bildningen - jag inser att jag ytterst sällan varit turist eftersom jag med några få undantag alltid gästat vänner på mina resor.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Du och din syster är upptäcktsresande i spännande miljöer och kultur! :-)

  SvaraRadera
 3. em: 1845 bildades Europas första resebyrå. Överklassen fick ett allt större intresse för det "exotiska" och ville visa att de hade både tid och råd att åka och titta på det. Ett allt bättre järnvägsnät växte fram. Svenska turistföreningen bildades 1885 för att främja turism och kännedom om vårt eget land. Fotvandringar och cykelturer blev populära. Men en massrörelse blev turismen först efter andra världskriget då gränserna återigen började öppnas. Oj. Det är mycket man får reda på när man börjar gräva lite. Spännande!

  Staffan H: Åh. Tack för det. Det hade ju känts förfärligt om man bara varit en vanlig turist... ;-) Och överallt på vår resa såg vi människor som fotograferade varandra uppställda framför sevärdheter. Ett modernt uttryck för Kilroy was here. Jag blev till och med erbjuden ett par gånger att bli avfotograferad framför ett slott eller en byggnad tillsammans med min syster med min egen kamera. Rart på sitt sätt. Jag avböjde. Själva fotograferade vi varandra fotograferande sevärdheter. En hel rad porträtt med fotografens vedermödor. En bildserie i sig...

  Tro inte att jag med detta missunnar människor att få se och upptäcka vårt vackra land. Självklart ska de få göra det. Jag har alltid haft svårt för flockmentalitet och stora folksamlingar bara. Var de än förekommer...

  SvaraRadera
 4. Ofta kan jag känna mig som en turist så fort jag stannar för att SE... För att alla andra rusar förbi, oseende. Då känner jag mig som om jag är främling.

  SvaraRadera
 5. Lilla Eken: Jag gillar Staffans definition härovanför... "upptäcktsresande i spännande miljöer och kultur!" Vi får tänka som så att de här stackars bråttommänniskorna verkligen missar något i sin iver att hinna uppleva allt...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.