Stockholms stadshustorn - museet
Här uppe i tornmuseet på femte våningen kan man få se kopior av flera av de skulpturer som finns i stadshuset och dessutom en del saker som aldrig kom dit.
Som till exempel den enorma statyn av Sankt Erik skapad av bröderna Gustaf och Aron Sandberg. Egentligen skulle den placeras på 67 meters höjd i tornet mitt under klockorna, men det visade sig bli mer eller mindre omöjligt att genomföra. Så nu står han här.
Dessutom ändrade sig Ragnar Östberg och ville ha en öppen lanternin högst upp på sitt torn istället.
En detalj från den lysande guldmosaiken i Gyllene salen.
Modell av Gustav Sandbergs kenotaf över Birger Jarl. Tanken var att Birger Jarls kvarlevor skulle flyttas från Vadstena hit till stadshuset, men det ville inte de styrande i Vadstena. Så den pampiga gravplatsen på stadshusets östra fasad är tom.
Mitt i det stora, cirkelformade rummet sticker kupolen från De hundrades valv upp. Den går att öppna. Precis som alla golv/tak genom hela tornet har den ett hål där det var tänkt att man skulle kunna hissa upp - och ner saker. JätteSanktErik till exempel.
Högt däruppe under kupoltaket går den så kallade cirkelpassagen som pryds av fyra helgonskulpturer; Maria Magdalena, St:a Klara, St. Erik och ett anonymt skyddshelgon. Den öppningsbara luckan i taket är markerad och belyst. Effektfullt!
Från och med den här nivån är det slut med trapporna. Istället börjar den så kallade tornpassagen som är en sluttande ramp som cirklar runt, runt i tornväggarna.
Fortryllende, Mira! Jeg har jo også helt tosset med farverne...det giver en meget flot stemning!
SvaraRaderaHäftigt! Lite svindelvarning på den sluttande rampen?
SvaraRaderaAputsiaq: Stämningen här uppe var storslagen och hemlighetsfull. Jag vill dit igen...
SvaraRaderaSkaffaren: Njae. Vänta till nästa inlägg så får du ser hur det ser ut...