“Potatisbladiga” tomater

Jag har odlat tomater i flera år, men oftast köpt färdiga plantor från handelsträdgårdar. De gånger jag sått frö, har det varit andra sorter än den Brandywine vi nu äntligen fått tag på.

Därför blev jag en smula konfunderad när mina fina småplantor nu kommit förbi hjärtbladsstadiet och inte riktigt ser ut som tomater.

20140409_070018

Jag blev helt enkelt tvungen att skriva till Impecta, som fröpåsarna kommer ifrån.

20140409_070113

Och så här löd det snabba svaret:

“Alla tomater har inte flikiga blad utan är något som kallas för potatisbladiga. Deras blad är mer runda och jämna. Brandywine är en sådan sort. På bilden ser de helt korrekta ut.

Vänliga hälsningar,
Impecta Kundtjänst.”

Där ser man. Det hade jag ingen aaaning om…

Kommentarer

 1. Brandywine, är det bifftomat? Vi har två tomatplantor vi fått av grannen, flikiga blad, De överlevde Hjo-Hjos angrepp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Brandywine är en bifftomat. Världens godaste, om du frågar mig. Smakar Medelhav!

   http://mirasmirakel.blogspot.se/2009/08/tomatjakten.html

   Radera
 2. - Javisst, ja, vi tillhör ju potatissläktet! sa Brandywine med plötslig insikt. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solanum fast Lycopersicum istället för Tuberosum. Fint efternamn ska det va! :)

   Radera
 3. Sen lär det ju finnas de där nya, inte gen- men nog manipulerade, som är potatis under jord och tomat ovanom. Något man vågar prova på? :) Mu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae... vet inte det, Mu. Någon annan får nog prova först...

   Radera
 4. HIhi - tänk om det blivit potatis!
  Egenodlade tomater är nog det godaste som finns
  Ha en fin söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen kan man ympa tomatplanta på potatisstam och få det att funka. Skörda först tomaterna och sen upp med potatisen. Men jag vet inte jag...

   Radera
 5. Det minns jag nu… Det var några år sedan jag odlade Brandywine. Jättegod tomat men den gav så lite, bara 4-5 tomater på varje planta, att jag gav upp den till förmån för andra mer rikgivande sorter.
  Jag har för mig att bladverket fortsätter att vara speciellt och mycket o-tomatskt genom hela säsongen. Den var rätt kul. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inte är den särskilt rik- (säger man fruktig?) inte. Men de tomater som orkar komma är så goda att jag aldrig ätit något bättre. Problemet är nu att jag har 30 plantor, och vad ska jag göööra med allihop?

   Radera
  2. Det löser du. Bra jord i hinkar, och så "möblerar" du huslivet.

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.