Näsby slott - interiören



Härom kvällen hade jag möjligheten att få en visning av interiören i Näsby slott, det lilla slottet vid Näsbyviken i Täby norr om Stockholm, som jag besökt några gånger tidigare.



Efter att det ursprungliga slottet brunnit 1897 lät ingenjören Carl Robert Lamm i början av 1900-talet återuppbygga det efter Nicodemus Tessins d.ä. sparade originalritningar.



Dora Lamm

Här bosatte sig sedan Carl Robert med hustrun Dora och deras familj.

Slottet kom att inrymma parets enorma konstsamling, och det finns fortfarande en och annan skatt kvar att titta på, även om det mesta såldes när hemmet upplöstes.

Mellan 1941 och 1987 bedrev Kungliga Sjökrigsskolan utbildning på slottet. Från 1989 blev slottet konferenshotell, men tittar man riktigt noga kan se Carl Roberts och Doras andar sväva här och var i hörnen.



Carl Robert Lamm



Till exempel sitter på spishuven i den gamla biljarden, numera matsalen, Carl Roberts och Doras snirkliga monogram.




I biblioteket finns en gammal tavla av A N Pollett (1785) som föreställer forna tiders Näsbyvik och det gamla slottet. Det är märkligt hur gamla konstnärer gärna dramatiserade landskapet. Visst finns det berg här, men inte alls så höga som på tavlan.





När man kommer in i den ståtliga trapphallen och går till höger finns fantastiska väggmålningar. Jag tyckte guiden sa Zorn, men nog sjutton måste det här vara Liljefors??? Zorn målade kullor och Liljefors pippiar. Eller?



Dora hade sina rum på övervåningen och Carl Robert på bottenvåningen, men mellan deras rum går en trappa som jag hoppas att de nyttjade flitigt.



I den gamla vinterträdgården kan man nu dinera ståndsmässigt och på den västra väggen sitter en fontän med en relief av Carl Milles.





Runt om i galleriet en trappa upp sitter numera gamla fotografier som visar hur det sett ut en gång i tiden. Väggarna var fyllda med tavlor och på den stora söderväggen hängde den...



Den fantastiska tavlan av Dora och hennes två söner, målad av Carl Larsson 1903. Jag såg den i verkligheten på Nationalmusei utställning "Hemma" i somras. Makalös! Vilka färger!

Tavlan på bilden ovan är bara en replik. Originaltavlan är större.



Foto: Länsmuseet i Gävleborg.






I den stora salen på ovanvåningen sitter en antik takkrona i en plafond av Anders Zorn. Trädnymfer. Det är väl ändå vad vi är vana att se honom måla. Rätta mig om jag tänker fel.





Handtagen till fönstren på ovanvåningen är synnerligen originellt utformade...



Carl Robert fick inte plats med sin konstsamling i slottet, utan blev 1913 tvungen att bygga till ett annex. I det nya tavelgalleriet sattes en enorm 1600-talsport från Bologna in, och uppe under taklisten sitter rören kvar som man satte tavelvajrarna i. Inte kunde man spika i de fina väggarna...



Solen stod snett över Näsbyviken och gräs och lindelöv färgades gyllene. När visningen var över och jag kom ut i parken stod den här gamla bilen där. Solen hade gått ner och och skuggorna bjöd på kallt ljus.



Och vid slottets gavel stod en gammal fontän och erbjöd sig till min jellonsamling.



Carl Robert Lamm satte stor prägel på trakten runt slottet under de första decennierna av 1900-talet. Här byggdes villasamhälle med mejeri, järnväg och vattentorn.

Senare drabbades familjen av ekonomiska svårigheter och de blev tvungna att sälja av sin stora konstsamling.


Carl Robert dog 1938 och Dora levde kvar på slottet fyra år efter det.

Kommentarer

  1. Imponerande skägg, imponerande konst, imponerande fönsterhakar, imponerande foton, imponerande allt!

    SvaraRadera
  2. Skaffaren: Hoppsan! :) Ja, det där skägget skulle han kunna använda att stå på om han ville. Eller till bokstöd. Undras om han vaxade det...

    Och du... det var meningen att slott skulle ha imponatorverkan. Lilla jag... jag bara dokumenterar jag... ;)

    SvaraRadera
  3. Ninna: Ja... Vem var det som sa det???

    SvaraRadera
  4. Finfint, alltså. Bäst gillade jag taket sett genom fönstret. Den där fontänen, en sån skulle man ha - förstorad till badkar och dusch vore häftigt.

    SvaraRadera
  5. Johnny: Jah! Det vore en bra idé! Höjden räcker till. Det är bara själva baljan som behöver bli större...

    SvaraRadera
  6. Tänk att man kan bli så lycklig över bilder! Återigen, tack för att du med fantastiska foton visar oss alla dessa fina platser och byggnader som vi annars skulle vara helt ovetande om. Toppen, jag
    blir glad!
    Och till Näsby slott kunde man ju flytta - omedelbums!

    SvaraRadera
  7. Klotlampan! Dodgen! Och fönsterhantaget! Love it. Eller ja, alltihop egentligen... :-)

    SvaraRadera
  8. Anta Snaque: Så roligt!!! Det är precis det jag vill! Visa sådant som andra kanske aldrig får se annars. För övrigt lär det spöka på slottet. Men - å andra sidan - på vilket gammalt slott gör det inte det?

    Noras paraply: Alla detaljerna som tillsammans utgör den här miljön.

    SvaraRadera
  9. Och en annan bor granne med Näsby slott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du hittade hit! Visst är det en fin miljö vid Näsby slott!

      Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg