Södervandring - Vita bergen - Sofia kyrka
Jag har hört olika förklaringar till varför Vita bergen kom att kallas Vita bergen. Den ena är att berggrunden skulle vara särdeles ljus just här och den andra att det här på bergssluttningarna lades ut tyger för blekning i solskenet. Det må vara hur det vill med den saken, Vita bergen var i alla fall den fattigaste av det fattiga Stockholms utkanter från början.
Efter att Sofia kyrka byggdes 1902-1906 började villkoren sakta förbättras och nu är Vitabergsparken ytterligare en av söderbornas grönskande lungor. Ett fåtal av de gamla kåkarna finns kvar, upprustade och med kulturfolk i. Just i huset nedan - alldeles intill parken - bor Carl-Anton.
När vi gick trapporna ner mot Gaveliusgatan satt den här mannen och spelade på sin gitarr. Mitt i parken. Lyriskt.
Morfar nämner i memoarerna Vita bergen bara i förbifarten:
"Från 8:an var det helt nära till Vita Bergen med dess myller av de sötaste gamla täppor och 1700-talshus. Dit gingo vi ofta, ty där var en sådan underbar utsikt ut över Barnängen och Hammarby Sjö. Sofiakyrkan var då ännu inte byggd."
Helt alldeles hopplöst kan det kanske inte ha varit där uppe i slutet på 1800-talet, när han kan tala om sötaste gamla täppor - han var ändå utrustad med ett ganska skarpt öga. Men det är klart, han var barn. Barn ser kanske det de vill se.
Ååååå, Carl Anton i Vita Bergen! Det var til og med en LP-plate. :D
SvaraRaderaVirkelig stemningsfulle bilder. Man blir alltid så glad av å titte innom bloggen din, Mira.
Våren er kommet uendelig lenger på Söder enn oppe her på berget. Men det er kaldt.
Här har jag gått många gånger,både med pappa och hans hund och utan. Sist jag tog kort från pappas fönster var det snö. Snart är det parkteater, kul.
SvaraRaderaAnita: Jag sökte på YouTube efter ett passande klipp att lägga ut, men där fanns inte så mycket, tyvärr. Det var mest maskros och tjärdoft, som väl är hans mest kända men som inte handlar om Vita bergen.
SvaraRaderaRandiga Tråden: :) Ja nu går det undan. Nu blommar syrenerna!
Stort tack för dina Södervandringar - allihop! Vackra bilder (som vanligt!)och jag tycker mycket om när man får se miljöer i stan som nu-och-då-bilder på det där viset. Har gjort det nån gång i min egen blogg. Roligt också att läsa din morfars anteckningar och att han - och du - sparat på gamla vykort.
SvaraRaderaSjälv har jag aldrig bott på Söder men mina pojkar har gjort det. Jag är inte uppvuxen i Stockholm, och jag upptäckte Söder först när jag som nybliven mamma kunde trava runt där med barnvagnen i samband med att jag just då läste Per Anders Fogelströms böcker om Henning m.fl. Och så hade jag en gammal och nästan sönderläst guide om stan som jag hittade hos mina morföräldrar, Sv Turistföreningen 1929. Mycket innehållsrik. Har den fortfarande kvar, nu ännu trasigare.
Gabrielle: Roligt att du vill följa med! De här vandringarna - dels på platser där jag varit ofta och dels på helt obekanta ställen - har varit mycket spännande. Just därför att jag kunnat dra paralleller till morfar och hans familj. Säkert finns det fler gamla vykort i morfars arkiv. Vi har bara hunnit igenom en bråkdel ännu. Kanske blir här påfyllt vad det lider.
SvaraRaderaGår man hand i hand med Per Anders Fogelström har man en ciceron så god som någon.
Är det Turistföreningens årsskrift som är guiden, eller är det en särskild publikation? Jag tror att alla årsskrifterna finns samlade hemma i mors hus. Måste titta efter.
När jag gick i parken häromdagen såg jag en liten staty av Elsa Borg, Vita Bergens drottning, gjord av Astri Taube. När jag kom till jobbet googlade jag på namnet. Hon lär ha varit vår första socialarbetare och startade missionsstation och "skyddshem för fallna medsystrar". Hon startade 1876 och dog 1904, så din morfar skulle kunnat ha stött på henne. http://www.angelfire.com/sd2/sodermalm/malmgardsvagen/elsaborg.html
SvaraRadera