Södervandring - Stigberget
Gamla Navigationsskolan
När man kommer upp från Fjällgatan via Sista styverns trappor hamnar man på Stigbergsgatan. Även Stigbergsgatan skars en gång rakt av när Renstiernas gata sprängdes. Vykortet nedan torde vara från den västra delen mot den östra med Frans Schartaus handelsskola och Navigationsskolan i öster.
Så här skriver morfar, Gösta Heijkorn om Stigbergsgatan i sina memoarer:
Ovanför Fjällgatan låg Stigbergsgatan, likaledes full av gamla pittoreska kåkar och trädgårdar, där gamla sjökaptener och annat sjöfolk bodde. Vilken fröjd för konstnärsögat att där vandra fram en solig söndagsmorgon fram på vårsidan, då vårblomstren stack upp sina huvuden ur den våta myllan kring de små pittoreska lusthusen, som i sitt blida förfall ännu gav visioner av Bellmanstid med sina urblekta blomstergirlanger och sina små amoriner i taket. Och så borde Katarinas klockor tona ut över gamla söder!
Katarinas kyrktorn kan man ana bakom trädtopparna på vykortet ovan.
Navigationsskolan, numer Ersta Sköndals högskola, stod klar 1907 med Georg Ringström som arktitekt. Och att byggnaden har haft med sjöfolk att göra, syns fortfarande på flaggspelet på det höga tornet.
På den matnyttiga sajten Södermalm i tid och rum står att tornet ska ha haft en tidkula. Den hade varit mycket intressant att få se hur den såg ut och fungerade.
På baksidan av gamla Navigationsskolan, ner mot Stigbergsparken, finns den här balkongen som ser ovanligt modern ut.
Sida vid sida med Navigationsskolan/Ersta Sköndals högskola ligger Frans Schartaus handelsinstitut.
Morfar fortsätter:
"Vid västra ändpunkten av nuvarande Fjällgatan ligger intill klippbranten ett hus som betytt mycket för stadens näringsliv. Här startades nämligen 1865 Frans Schartau handelsinstitut, som första läsåret hade tjugoåtta elever. Vart utvecklingen sedan fört institutet kan man lätt se om man bara höjer blicken mot krönet av Stigberget och den moderna, stora byggnad som skolan disponerat sedan 1915.
Frans Schartau var vid mitten av 1800-talet en av de mera framträdande borgarna i Stockholm. Han var ledare för en stor handelsfirma och en intresserad kommunalman, som visade samma sans, klarsyn och logiska skärpa som farbrodern, den store kyrkomannen Henrik Schartau.
Sin betydelsefullaste insats kom Frans Schartau att göra vid den svåra ekonomiska krisen 1857, då en stor del av Stockholms affärsmän hotades av ruin. På Schartaus initiativ startades då en garantiförening som stödde firmor i trångmål och lades en större penningsumma för att efter Schartaus direktiv användas för ett allmännyttigt ändamål. Och så skapades Schartaus handelsinstitut, genom vilket näringslivet tillförts tusentals väl skolade krafter.
Det trevliga huset vid Fjällgatan spelade inte ut sin roll i och med att handelsinstitutet flyttade därifrån. Sedan kom Radiumhemmet dit, och där ha både min gamla moder och min syster fått vård. Så sent som på förvåren 1931 har jag en synbild av min syster liggande i feber på ett av rummen på Radiumhemmet. Jag glömmer aldrig den blick hon då fästade på mig!
Stackars, stackars hon!"
Gösta Heijkorn, Lillerud sept. 1953.
Frans Schartaus handelsinstitut stod klart 1915 och var ritat av arkitekten Knut Nordenskiöld. Handelsinstitutet finns fortfarande kvar i byggnaden.
Bakom handelsinstitutet slingrar sig trappor och stigar ner till den gröna lilla lungan Stigbergsparken invid Folkungagatan.
Och det var dags för mig att gå vidare...
Återigen ett fullödigt inlägg!
SvaraRaderaNu ska jag kolla in din morfars memoarer.
Disse epistlene fra Söder burde være med i lommeformat når man beveger seg til Stockholm neste gang! ;)
SvaraRaderaDin morfars memoarer lever kanskje i antikvariatene?
Underbara bilder på en vacker miljö.
SvaraRaderaSkaffaren: Tack! Ja, där finns mycket spännande att läsa!
SvaraRaderaAnita: :) Tyvärr finns inte morfars memoarer i tryckt form... än...
Randiga Tråden: :)