Först när man kontaktar pressen...Kommunen underlåter gång på gång att åtgärda livsfarlig gatubrunn/dödsfälla

För cirka ett år sedan ramlade vår bordercollie ner i en gatubrunn i en vägkorsning här i kommunen. Han föll ner med bakdelen och blev hängande på armbågarna i kanten på brunnen som är cirka fyra meter djup.

Jag lyckades lyfta upp honom och gick genast hem och ringde till Räddningstjänsten, som då var ansvarig för felanmälan efter kontorstid. De lovade att rapportera felet och skickade ut en kille för att tillfälligt förhindra fler olyckor.

Dagen därpå hade någon satt upp två rör, ett på var sida om brunnen, men inte förankrat locket, som ligger helt löst ovanpå. Sedan hände ingenting.

Den 23 mars i år hade locket på den djupa brunnen knuffats åt sidan igen. Jag skrev då mail till kommunen och det företag som är entreprenör för gata och väg i vår kommun:


I hörnet L-vägen/L-vägen, södra sidan vid gångvägen, finns en tämligen nybyggd och alldeles felbyggd gatubrunn.

Hela järnöverbyggnaden ligger helt löst på ovanpå betongtrumman
Min hund ramlade ner i brunnen för ett år sedan, när en lastbil kört från T-vägen via L-vägen ut på L-vägen och skuffat undan överbyggnaden. Som inte sitter fast.

Jag felanmälde då till Räddningstjänsten och någon kom och... inte satte fast den, utan satte dit två tunna käppar på var sida.

Nu har snöplogen skuffat undan den igen, och glipan är idag stor nog att släppa igenom en katt eller en mindre hund. Eller en vuxen människas ben. Eller ett litet barn. Det är ungefär fyra meter ner till botten. Det räcker inte med käppar...

M...
Det enda som hände var att jag fick ett mail tillbaka om att min anmälan var vidarebefordrad till Stadsbyggnadskontoret. Jag fick inget svar från Stadsbyggnadskontoret och brunnslocket åtgärdades inte.

Nu ikväll, den 8 maj 2010, ligger locket av igen. Den här gången är glipan större än någonsin.

Vi undrar hur många gånger detta ska ske innan kommunen tar sitt ansvar och sätter fast locket ordentligt? Måste en allvarlig olycka hända innan någon reagerar?Min man drog igen locket nu ikväll. Gatstumpen är dåligt belyst, och olycksrisken påtaglig.


Jag skickar med ett antal bilder så ni får se hur det ser ut. Bilderna finns högupplösta om ni vill publicera i tryckt form.


Så här skrev jag till pressen i lördags. När jag kom hem från jobbet idag låg ett nytt, fint lock på plats. Vad ska man säga?

Ögontjänare?
Kommentarer

 1. Livsfarlig! Virkelig dødsfelle. Har du kontakta avisa!?
  Emser så litt skeptisk ut, med rette. Stakkars bordercollien... :(

  SvaraRadera
 2. Det där var otäckt, tur att hunden klarade sig. Vilken kamp mot kommunen, verkar inte klokt att det tar sådan tid.

  SvaraRadera
 3. Så typiskt!
  Inte bara när det gäller brunnar - en läkare sa' uppgivet till mig på tal om dålig sjukvård, att det enda som gäller är att gå till pressen.
  Jag har förresten just i dag talat med en granne om en brunn utan lock här i närheten - han skulle tala med kommunen. Får se om det blir åtgärdat.
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Anita: Tidningen ringde när jag kom hem från jobbet. Jag gick då till brunnen för att se hur det stod till och det var då jag fick se det nya locket. Bra att det fixades men skrämmande att man måste gå via tidningen för att kommunen ska sköta sitt jobb...

  Randiga Tråden: Jag mådde illa hela kvällen efter att hunden trillat i. Jag kan fortfarande må illa när jag tänker på vad som kunde ha hänt...

  em: Vad ska man säga? Tur att i alla fall tidningen lyssnade... Puh!

  SvaraRadera
 5. Jag vet inte var felet ligger, men att det är fel är uppenbart. Såsom medlem av kommunrevisionen och numera tillbakadragen politiker vet jag att en del saker inte fungerar alls. Billigaste alternativet vid upphandlingar t. ex.

  SvaraRadera
 6. Jeg har nok av eksempler at det stort sett løser seg når man kontakter pressen. Du vet hva jeg jobber med, Mira. Sukk...

  SvaraRadera
 7. Skaffaren: Det verkar som om ingen känner riktigt ansvar. Saker hamnar mellan stolarna och alla tror att någon annan gjort något. Skötseln läggs ut på entreprenad och entreprenörerna BRYR sig inte.

  Anita: Mhm... Jag har också jobbat på tidning. Och med radio. Jo, jag vet. Skam bara att det ska behöva vara så...

  SvaraRadera
 8. Helt otroligt, korkade eller ansvarslösa det är frågan det???
  Det är bara tur att ingen skadat sig allvarligt.
  Trist att inget händer förrän pressen börjar nysta i eländet!

  SvaraRadera
 9. Jag blir så less när jag läser sådant. Att konstruktionen inte höll för att placeras på ett sådant ställe är uppenbart, men att sedan inte rätta till det förrän pressen fått nys om saken är under all kritik, i synnerhet som olycksrisken är mer än uppenbar.

  SvaraRadera
 10. Billan: Tänk om man fått läsa i tidningen om den gamla tanten som brutit sig när hon klev ner i hålet? Eller om det lilla barnet som föll i helt och hållet? Eller om den lilla hunden som blev sittande hela natten längst ner i hålet med ett brutet ben?

  Staffan H: Unket! Blä!

  SvaraRadera
 11. Sååå trött man blir.
  Kämpade också för några år sedan med både hyresvärd och kommunen att lägga på locket ordentligt på en avloppsanläggning. Jag hade till och med själv sett småbarn stå och leka vid brunnen, men nää, det gjorde dem inte ivrigare att åtgärda felet. Och precis som i ditt fall skickade de ut folk för att titta, men de åkte hem utan att ha gjort nåt.
  Vi fick själva släpa dit skivor som vi sen la tunga stenar på så att de skulle ligga kvar. (Och så klart fick vi en "tillrättavisning" för att vi varit där och "fingrat" på den. (!!!) )
  Ja, som sagt... vad TRÖTT man blir...

  SvaraRadera
 12. Inte första gången det är så. Tyvärr. Kommer du ihåg det berömda Hålet som P var upp och fotograferade. Mitt i vägen, med timmerbilar och skolbussar.

  SvaraRadera
 13. Det är bara SÅÅÅ dåligt men tyvärr är man ju inte det minsta överraskad.
  (ang. borttaget inl.P.g.a.tydlig inbjudan till inbr. tjuvar. Jag återkommer)

  SvaraRadera
 14. Allt är redan sagt, så jag doar bara på i bakgrunden. Ett) Vem klantar sådär? Två) Vem bryr sig inte? Tre) BRA att DU gör det Fyra) och att du inte ger upp. Fem) Eländigt och typiskt att pressen måste rycka ut för att det ska hända något.

  Tänk om entreprenören och kommunen fått läsa om ett dödsfall i brunnen i stället? Varför sitter så inkompetenta människor (ibland/ofta - välj själv) i nyckelpositioner???

  SvaraRadera
 15. Lilla Eken: Jag förstår inte hur de tänker...

  Ninna: Näe. Minns inte det stora Hålet. var fanns det?

  Lisette: :(
  Åhå... Jag förstår.

  Kesu: Hua! Jag förstår fortfarande inte hur de tänker...

  SvaraRadera
 16. Gammal grusväg mellan H-holm och Bullaren. Där gick massor av tung trafik, och Hålet var inte utmärkt alls. Upptog ungefär halva vägbanan, och djupt som, tja halvvägs till jordens innandöme ungefär. Ett typiskt fall för Traafiksäkerhetsnämnden. Tror också det hamnade i pressen såsmåningom. Åtminstone finns det någonstans en bild på undertecknad stående i botten på hålet...

  SvaraRadera
 17. Ninna: Hm... Svagt minne av bild, men förövrigt - blankt. Hål till jordens innandöme borde annars ha satt sina spår...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.