Södervandring - Sofia folkskolaNär man går ner från Åsöberget via Kvastmakartrappan och viker runt hörnet vid Duvnäsgatan får man syn på två anslående byggnader. Det ena är Globen långt i söder och det andra är det gräddgula tornet till Sofia folkskola.Inflyttningen från landsbygden till Stockholm var stor vid förra sekelskiftet, och antalet barnfamiljer växte så till den milda grad att det inte fanns plats för alla ungar att gå i skola.
Man började då bygga det jättekomplex som skulle bli Sofia folkskola med plats för nästan 2500 elever. Konrad Elméus var arkitekt och på hösten 1910 ringde det in för första gången.Sofia folkskola fyller alltså hundra år i år, och jubileumsförberedelserna pågår för fullt.Hon är en bländande skönhet till lärdomstempel. Putsen lyser i solnedgångsljuset och kakelmosaiken glänser. Men så är hon också tämligen nyrenoverad. I början och mitten av 1990-talet genomgick skolan en genomgripande renovering.
Och visst är Sofia ett bra namn på en skola. Sofia som betyder den visa eller den kloka.Morfar gick inte i skola här. Han gick i Gustafssonska skolan på Högbergsgatan.Stilrent. Vackert. Tycker jag.

Kommentarer